Verdeeldheid over plan Natuurgoed Ziedewij

BARENDRECHT – Omwonenden houden bezwaren tegen de ontwikkeling van Natuurgoed Ziedewij. Dat blijkt uit een brief die twee bewoners van het Boezempad aan het college hebben gestuurd. Volgende week staan de zaak weer op de agenda van de raadscommissie Ruimte.

Hovenier Paul Casteleijn aan de Noldijk werkt al enkele jaren aan een plan voor het gebied tussen de Noldijk en het Boezempad. Dit Natuurgoed Ziedewij werd vorige maand behandeld in de raadscommissie Ruimte. Er zou voor 1 april toestemming van de gemeente moeten zijn, om grond van de provincie te kunnen kopen.
Tijdens de commissievergadering bleek dat de bewoners van het Boezempad zich overvallen voelden door de omvang van het plan. De raadscommissie en wethouder Peter Luijendijk waren op hun beurt verrast door deze bezwaren. De wethouder heeft in februari gesproken met Paul Casteleijn en de bewoners. Dat heeft de bezwaren niet weggenomen, zo blijkt uit de brief.
Het plan voorziet onder meer in zes ‘ecolodges’ (vakantiehuisjes) en een ‘recreatiehof’ met onder meer een winkel, zaalverhuur en een theehuis.
Het Natuurgoed is voor bezoekers opengesteld van zonsopkomst tot zonsondergang. Voor de recreatiehof en de ecolodges gelden afwijkende openingstijden.
De heren Wisse en De Blok, bewoners van het Boezempad, hebben zijn onder meer bang dat de verhuur van de huisjes uit de hand loopt. “Hoe voorkom je vrijgezellenparty’s met kampvuren en muziek en de bijbehorende overlast? In deze vorm wordt het niet meer en niet minder dan een recreatiepark. Na verkoop maakt de volgende eigenaar er een camping van. Voor ons als omwonenden is dit niet acceptabel.”
De recreatiehof met winkel vinden Wisse en De Blok ook te grootschalig. “Het komt ons voor dat er onder het mom van een natuurgebied een groot recreatiepark wordt gebouwd.”

Commissie
Op 16 maart staat Natuurgoed Ziedewij weer op de agenda van de raadscommissie Ruimte. Het college stelt voor om medewerking te verlenen. Er komt 50.000 euro beschikbaar om van de provincie grond te kopen voor een fietspad. Als er nog wat aanpassingen zijn gedaan, wil het college het ontwerpbestemmingsplan Natuurgoed Ziedewij ter visie leggen. Dan kunnen de omwonenden een zienswijze indienen.