Afbeelding
Foto:

Een nieuw Nederland

Het is vandaag donderdag 18 maart 2021, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. De uitslag van de verkiezingen is gisteravond bekend geworden en het is duidelijk welke partij de grootste is geworden; en dus de premier levert. De lange periode van formeren kan weer beginnen. Echter, op het moment van schrijven is het nog zaterdag 13 maart. Vier dagen voor de verkiezingen. Ik heb op dit moment dus nog geen idee wie er op 18 maart in het Torentje zit, al kan ik op basis van de huidige peilingen natuurlijk wel een inschatting maken.

In het verleden, waar ik me op dit moment nog bevind, staat de VVD van Mark Rutte op eenzame hoogte in de peilingen. Als je naar de afgelopen campagne kijkt is dat toch wel raar, aangezien de VVD-reclamespot alleen bestond uit een aantal mensen die Mark Rutte prezen om wie hij was. Geen inhoud, geen plannen. Alleen Mark. En dan te bedenken dat de Team Kaag campagne kritiek kreeg omdat ze te veel op Sigrid Kaag als persoon focusten. Het lijkt erop dat Team Kaag nog wel iets kan leren van de VVD. Verder was het gebrek aan plannen van de VVD ook buiten het Tv-scherm opvallend. Maar ja, na tien jaar je eigen agenda doorduwen valt er voor de rest voor de VVD niet veel meer te behalen. De liberalen zijn nu alleen nog bezig met het behouden van hun eigen status quo.

In het verleden lijkt het er ook op dat de andere partijen er niet in zijn geslaagd om deze status quo succesvol aan te vallen. Grote verschuivingen in de peilingen zijn tot op heden (zaterdag 13 maart) uitgebleven. In het algemeen komen de peilingen zelfs redelijk overeen met de verkiezingsuitslag in 2017. Er bestaat dus een theoretische kans dat het oude kabinet gewoon in dezelfde samenstelling terugkeert. Niet een hele spannende verkiezingstijd dus. Vanaf mijn huidige positie in historische onwetendheid hoop ik dan ook dat de komende vier dagen nog voor wat vuurwerk gaan zorgen. Zodat we na de verkiezingen een nieuwe koers voor Nederland hebben, met een nieuwe premier. Misschien zelfs eindelijk een vrouw!


Onwerkbare situatie
bij waterschap

REGIO - De heemraden van waterschap Hollandse Delta zijn maandag opgestapt. Voorlopig neemt dijkgraaf Jan Bonjer hun taken waar. Het is het gevolg van een onwerkbare situatie binnen het college van dijkgraaf en heemraden.
De Verenigde Vergadering (algemeen bestuur) van het waterschap heeft op 15 maart besloten om Peter van der Velden opdracht te geven te verkennen welke concrete oplossingen en maatregelen mogelijk zijn om de bestuurscultuur te verbeteren en de bestuurskracht te versterken.
Bij aanvang van de vergadering deelden heemraden Van Driel en Stehouwer mee dat zij per direct hun functie als heemraad ter beschikking stelden. In de loop van de vergadering stelden ook heemraden Kome, Van Nes en Van Maurik hun functie ter beschikking. Met het vertrek van de vijf heemraden treedt artikel 41, lid 6 van de Waterschapswet in werking en vervangt de dijkgraaf voorlopig het dagelijks bestuur.
Sinds het aantreden van dijkgraaf Jan Bonjer in mei vorig jaar, is het bestuur van het waterschap in gesprek over een strategisch bestuurlijk verbetertraject. Tijdens verschillende bijeenkomsten hebben de fracties onder meer geconstateerd dat een verbetering van de bestuurlijke verhoudingen noodzakelijk is.