Marjan Kooijman (foto: GroenLinks)
Marjan Kooijman (foto: GroenLinks) Foto:

In memoriam Marjan Kooijman

"Bedroefd hebben we kennisgenomen van het overlijden van Marjan Kooijman. Marjan was een betrokken en sociale Barendrechter met een groot hart voor mensen en de goede zaak. Een rode draad die we in haar leven en werk steeds terugzien.

We herinneren Marjan door haar betrokkenheid en mensgerichtheid, zowel in haar werk bij de Gemeente Barendrecht als in de vele vrijwilligersfuncties die ze vervulde. Altijd bereid een ander te helpen, zeker als het kwetsbare mensen betrof. Marjan zette zich voor de volle 100% in, met een glimlach, een leuke portie humor, maar vooral met veel warmte. Oprecht geïnteresseerd in de ander, in het wel èn wee. Ze trok tijd uit voor persoonlijke gesprekken, maakte verbinding en stond met raad en daad klaar. Marjan had ook een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ongelijkheid tussen mensen was onacceptabel voor haar, ze zette zich in om dit te verminderen. Ook stond eerlijkheid bij haar voorop. Onjuistheden of halve waarheden, zette ze op een gepaste wijze recht. Haar gedrevenheid was bewonderenswaardig.

Dat Marjan, samen met andere mensen die zich tegen een onrechtvaardige verdeling van rijkdom inzetten, actief werd voor de Wereldwinkel in Barendrecht is een logische stap. Na jaren voorlichting en verkoop van Wereldwinkelproducten vanuit de bakfiets nam Marjan in 1994 mede het initiatief om een echte winkel in Barendrecht te starten. Ze verrichte allerhande werkzaamheden en werd bij haar afscheid met een waarderingsoorkonde van de gemeente Barendrecht bedankt voor haar inzet.

Vanaf de oprichting was ze betrokken bij de Stedenband Barendrecht-Louny, samen met haar man Arie. Marjan bezat de gave om alle gasten – ook al spraken zij geen Engels of Duits – op hun gemak te stellen. Zij kon “met handen en voeten” praten en won het vertrouwen van haar Tsjechische gasten. Zij liet hen kennis maken met de Hollandse keuken en aan haar keukentafel was iedereen van harte welkom. Hier vonden ontelbare gesprekken plaats en er ontstonden vele langdurige vriendschappen. Haar oprechte belangstelling voor haar Tsjechische vrienden maakte haar zeer geliefd in Louny. Het verdriet is ook daar erg groot.

Haar betrokkenheid, oprechtheid en rechtvaardigheid zette ze ook op het politieke vlak in. Ze trad niet op de voorgrond, maar was een belangrijke steun voor Arie toen hij voorzitter van GroenLinks Barendrecht werd, en later voorzitter van de GroenLinks fractie in de gemeenteraad van Barendrecht. Ze volgde bijna elke commissie- en raadsvergadering. Ook gaf ze andere fractieleden en bestuurders feedback. Voor de GroenLinks afdeling vervulde ze vele functies. Geen campagne vond zonder betrokkenheid van Marjan plaats. Op haar innemende wijze wist ze gesprekken met mensen over relevante onderwerpen aan te knopen.

Haar kennis van sociale wetgeving, uitkeringen en belastingaangiftes zette ze in bij de FNV en de Voedselbank. Met begrip voor de situatie waarin mensen tijdelijke hulp nodig hadden, liet ze mensen in hun waarde en hielp ze met tips om zelfredzaam te worden. Daarbij schuwde ze moeilijke gesprekken met schuldhulpverleners en bewindvoerders niet. Ze was betrokken bij speciale acties, zoals de kerstactie, en het opzetten van speciale kindpakketten.

We herinneren Marjan als een warm, betrokken, enthousiast en oprecht mens. We zijn Marjan dankbaar voor wat ze voor veel mensen, onze organisaties en Barendrecht betekende.

De herinneringen aan Marjan zullen ons samen sterken en blijven verbinden.

Wat gaan we haar missen.

Wij wensen Arie, (klein)kinderen en naasten veel sterkte toe."

Namens de besturen en medewerkers van:
de Wereldwinkel Barendrecht, Stichting Stedenband Barendrecht-Louny, GroenLinks BAR/Barendrecht en de Voedselbank Barendrecht.