Jan Brokken en Robert Vuijsje. (foto rechts: Jan Willem Kaldenbach)
Jan Brokken en Robert Vuijsje. (foto rechts: Jan Willem Kaldenbach) Foto:

Lezingen rondom 76 jaar vrijheid

BARENDRECHT - Het Kruispunt zou in 2020 volledig in het teken staan van 75 jaar vrijheid. Door de coronacrisis moest dit worden uitgesteld. Een gedeelte van de geplande activiteiten en lezingen vindt nu in april plaats. De rest van het programma wordt verschoven naar oktober 2021.

Op zaterdag 24 april is via de livestream van Het Vrijheidscollege van auteur Robert Vuijsje te zien. Sinds zijn jeugd heeft hij de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden totaal zien veranderen. Op komische en confronterende wijze beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Na het college vindt er een debat plaats waaraan iedereen deel mag nemen.
Op woensdag 28 april kan het publiek vanuit huis de lezing volgen van auteur Jan Brokken ('De Vergelding'). Hij vertelt over het maken van de juiste keuzes op het juiste moment aan de hand van zijn boeken 'De vergelding' en 'De rechtvaardigen'.
In oktober staat er onder andere een lezing over verboden literatuur en een interview over het boek Oma Cocky (verzetsheldin uit Rotterdam) op het programma. Ook is er aandacht voor specifieke gebeurtenissen in Barendrecht, zoals een lezing over de verzetsboerderij van Jaan Jiskoot. Die boerderij stond vroeger op de plek tegenover Het Kruispunt. Daarnaast zal filmmaker Bas Romeijn beeldmateriaal vertonen en vertelt de Barendrechtse veteraan Alfred Kool over zijn ervaringen in oorlogssituaties. Voor kinderen is er een voorstelling van een poppenspeler.

Bijna alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht. Het volledige programma:
www.hetkruispunt.nl


Lief & Leed potje Notenhof is al op

BARENDRECHT - Straten kunnen zich bij Kijk op Welzijn aanmelden voor een lief en leed potje. De Notenhof had vrijdag de primeur als eerste Barendrechtse Lief & Leed Straat.

Het is de bedoeling om op deze manier buren meer in contact met elkaar te brengen. Elke straat mag het op eigen manier aanpakken. Straten die omzien naar ouderen in hun straat, burenhulp geven, aandacht hebben voor ziekte in de straat. Maar ook buren die iets organiseren, zoals een stamppotbuffet of de tuin opknappen voor een buur die dat zelf niet meer kan. De gemeente en KijkopWelzijn nemen het op in hun actieplan tegen eenzaamheid.
KijkopWelzijn faciliteert dit met een jaarlijks Lief & Leed potje van 100 euro, bedoeld voor bijzondere gebeurtenissen in de straat, zoals een bloemetje bij ziekte en een kaartje bij een verjaardag. Leuke bijeenkomsten waar tips en ervaringen worden uitgewisseld. Kleine zetjes die groot genoeg zijn om een straat in beweging te krijgen en tegelijkertijd klein genoeg om eigen creativiteit ruim baan te geven.

De bewoners van de Notenhof zijn voortvarend begonnen. "Het geld is al op!”, kregen de vertegenwoordigers van Kijk op Welzijn te horen. De bewoners hebben van hun eigen geld voor iedereen een tasje samengesteld, met onder meer bloemen, thee en chocolade. De tasjes zijn vrijdagochtend huis-aan-huis bezorgd in de straat.

Bewoners van de Notenhof met hun tasjes.