De nieuwe verkeersleiding naast het station. (foto: cepezed)
De nieuwe verkeersleiding naast het station. (foto: cepezed) Foto:

Verkeersleiding ProRail

BARENDRECHT – Het Delftse architectenbureau cepezed en cepezedinterieur hebben samen met Strukton Worksphere en Arcadis de tender gewonnen voor de nieuwe ProRail verkeersleidingspost naast station Barendrecht.

Het gebouw beslaat 4.300 vierkante meter. Het komt direct naast het station te liggen, in het gebied waar ook de woonwijk Stationstuinen wordt ontwikkeld.
Het gebouw gaat naast een seinzaal ook een voertuigenstalling, oefenruimte en kantoren bevatten. Het wordt energieneutraal en scoort erg hoog op duurzaamheid.
De post wordt 24 uur per dag bemand en bevat veel technische infrastructuur. Om de energievraag zoveel mogelijk te beperken, zijn oplossingen toegepast als efficiënte installaties met een hoog rendement en veel natuurlijk licht via daglichtbuizen. Alle energie die niettemin nodig is, wordt opgewekt via zonnepanelen, zodat het gebouw uiteindelijk volledig energieneutraal is. Omdat de post het treinverkeer in een aanzienlijk gebied regelt, is veel aandacht besteed aan de bedrijfszekerheid.
Het gebouw komt tot stand met weer los te koppelen prefabmaterialen. Voor het interieur is een deel van de losse inventaris uit bestaande ProRail-posten hergebruikt. In en rond het pand komen spoorwegelementen terug zoals rails, perronbanken en spoorgrind. "Dit draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid van het project, maar creëert ook een passende sfeer”, legt het architectenbureau uit.