Barendrecht sluit pand om criminele activiteiten

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht heeft een bedrijfspand aan de Lubeck voor drie maanden gesloten, vanwege het faciliteren van georganiseerde criminaliteit. Het pand is gesloten tot 14 juni, staat in een brief van de gemeente die op de deur en de ruit is geplakt.

“Een typisch voorbeeld van ondermijning waar wij als gemeente, samen met onze partners, scherp tegen optreden.”, zegt burgemeester Jan van Belzen over de zaak.
Veel illegale activiteiten zijn niet uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, vergunningen, misbruik van sociale voorzieningen, belastingontduiking of het financieren van publieke functies met crimineel verkregen geld. Het misbruiken van bestaande diensten en functies door criminelen noemen we ondermijning. Gemeenten treffen maatregelen om ondermijning te voorkomen of te stoppen. Burgemeester Van Belzen: “Ondermijning tast de structuur van onze rechtstaat aan. De criminele activiteiten bij dit bedrijfspand zijn hier een voorbeeld van. We laten niet toe dat criminelen misbruik maken van bestaande voorzieningen.”
Het gaat in dit geval om een malafide autoverhuurbedrijf. De politie informeerde de burgemeester hierover. Uit strafrechtelijk onderzoek bleek dat het pand werd ingezet bij grootschalige handel in cocaïne.

Vanuit het bedrijf werden volgens de gemeente doelbewust auto’s geleverd voor verschillende criminele activiteiten, in relatie tot de cocaïnehandel. Ook werd op het bedrijfsterrein een gestolen auto aangetroffen.

Bij het strafrechtelijk onderzoek werden op maandag 23 en dinsdag 24 november 2020 elf verdachten aangehouden. Zij zijn verdachte in een onderzoek naar handel en grootschalige invoer van verdovende middelen via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De actie was het resultaat van intensief en gezamenlijk recherchewerk en onderzoeken van de eenheden Rotterdam, Noord-Holland en Amsterdam. Amsterdam-Zuidoost.
Het Amsterdamse onderzoek werd opgestart na het aantreffen van 4200 kilo cocai¨ne in de haven van Antwerpen op 22 april 2020. Bij deze actie zijn toen veertien verdachten aangehouden, grotendeels afkomstig uit Amsterdam Zuidoost.