Een tuin voor en na de inzet van vrijwilligers.
Een tuin voor en na de inzet van vrijwilligers. Foto:

Vrijwilligers maken tuinen lenteklaar

BARENDRECHT - Barendrecht is sinds zaterdag een mooi initiatief rijker: sociaal tuinieren. Vrijwilligers knapten vijf voortuinen op van ouderen en kwetsbare bewoners die daar zelf niet toe in staat zijn.
Voor de opzet van sociaal tuinieren hadden Stichting Present en Stichting Kleurrijk de handen ineengeslagen bij de voorbereiding van de projectdag. In samenwerking met wooncorporatie Patrimonium werden voortuinen geselecteerd die een opknapbeurt nodig hadden. Daarna werden de bewoners bezocht om kennis te maken en om hun wensen in kaart te brengen. De laatste stap in het proces was een tuinenschouw die gehouden werd door tuindeskundige Suze Peters en een lokale hovenier, Irene Zegwaard. Dit alles resulteerde een plan voor de make-over.
Zaterdag meldden de vrijwilligers en tuindeskundigen zich bij Loods38. Patrimonium zorgde voor koffie met gebak. Daarna werden de vrijwilligers verdeeld over de vijf tuinen. Een vrijwilliger van Kleurrijk werd gekoppeld aan een vrijwilliger van Present. Ieder koppel kreeg gereedschap mee en een kaart met instructies voor de werkzaamheden. In sommige tuinen moest veel gewied en gesnoeid worden, in andere tuinen bestond het werk vooral uit opnieuw aanplanten. Alle planten werden gedoneerd door de Nederlandse Tuinenstichting, die het project heeft ontwikkeld.
Om de bewoners blijvend de te ondersteunen met nazorg worden er nog vrijwilligers gezocht. Iedereen met een sociaal hart, groene vingers en twee uur beschikbaarheid per maand kan naar info@presentbarendrecht.nl mailen of bellen naar 06-81927424.