Dennis Hohmann met de klussers Piet, Ruud, Jaap en Frank.
Dennis Hohmann met de klussers Piet, Ruud, Jaap en Frank. Foto:

Werkstukken van Klusclub zijn populair

BARENDRECHT - “Het lijkt hier soms net een voetbalkantine of een bruin café”, zegt Dennis Hohmann lachend. Hij zit aan een houten werkbank. Verderop zijn bezoekers van de Klusclub bezit met dammen en kaarten.

Dennis is één van de begeleiders van de Klusclub van Stichting de Toekomst. Samen met de collega’s Daniëlle en Moreo begeleidt hij deze middag de bezoekers.
De Klusclub is sinds drie jaar gevestigd in een oud schoollokaal aan de Kruidentuin, dat nu tot ‘Klushuis de Toekomst’ is omgedoopt.
Dennis is vooral op dinsdag aanwezig, als er veel wordt gekaart. “Ik ben zelf individueel begeleider en kom bij de mensen thuis. Ik begeleid ze met de dagelijkse dingetjes. Ik kijk dat ook of er mensen bij zijn die hier passen.”
De bezoekers van de Klusclub zijn mensen die een indicatie hebben om deel te nemen aan de dagbesteding van De Toekomst. De Klusclub wijkt af van bijvoorbeeld de dagbesteding in de oude pastorie van de Dorpskerk. Daar wordt veel gebreid. Bij de Klusclub is geen wol te vinden, wel hout en spijkers.

“We zijn drie jaar geleden begonnen met drie mensen, voor één dag in de week”, herinnert Moreo Sholles zich. Inmiddels worden er van maandag tot en met donderdag mensen opgevangen, meestal mannen. Er kan gewerkt worden met hout. Maar ook darten, kaarten en dammen zijn mogelijk. “We zijn hier om de mensen blij te maken. Willen ze liever bloemen plukken, dan gaan we bloemen plukken”, legt Danielle Duivesteijn uit.

De mannen kunnen gebruik maken van steigerhout. Het is gebruikt hout dat door een bedrijf ter beschikking wordt gesteld. Er worden bijvoorbeeld barkrukken, bloembakken of een buitenbar van gemaakt. Naast de werkbank staat een hondenhok. Ook gemaakt door de bezoekers.
De werkstukken van de Klusclub zijn populair. Ze worden via Marktplaats verkocht. Daar komen ook bestellingen binnen, waar de club blij mee is. “Maar mensen moeten er wel plezier in houden. We werken niet onder tijdsdruk”, zegt Danielle Duivesteijn.

"Van het geld dat het opbrengt organiseren we bijvoorbeeld een leuk uitje voor de bezoekers of we kopen nieuwe gereedschappen. Want een zaag gaat hier niet lang mee. Al het geld gaat op”, legt Dennis Hohmann uit.
De paar machines worden alleen gebruikt door het personeel. Maar de bezoekers kijken dan kritisch mee. Vanmiddag bevinden zich onder de bezoekers een oud-timmerman en een oud-scheepstimmerman van de Holland Amerika Lijn. "Dan komt zo'n man naast je staan en zegt ‘Dat doe je helemaal verkeerd. Kijk, dat moet zo”, maakt Dennis dan mee.
Voor informatie kan men bellen met Stichting de Toekomst: 06-43102706.