Steun voor brandbrief over openbaar vervoer

BARENDRECHT – De gemeenteraad van Barendrecht ondertekent een brandbrief over de toestand waarin het openbaar vervoer verkeert. De brief wordt door de gemeenten in de regio gestuurd naar het kabinet, kamerleden en de formateurs van een nieuwe regering.

Het openbaar vervoer lijdt onder de coronacrisis. “Ze hebben simpelweg te weinig instappers en daardoor veel gederfde inkomsten”, legde gemeenteraadslid Kevin van Bommel (EVB) dinsdagavond uit. Hij zit namens de gemeenteraad in de Adviescommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
“Er is gewoon keihard geld nodig”, vatte Van Bommel samen. Er is een brandbrief opgesteld aan de Haagse politiek. Deze zal naar verwachting door alle 23 betrokken gemeenteraden worden ondertekend.
In de brief wordt gesteld dat het voor mensen in vitale beroepen van groot belang is dat het openbaar vervoer blijft rijden. Maar financieel ziet het er slecht uit. "In het zwartste scenario lopen de tekorten van vervoerders in de Metropoolregio de komende tien jaar op tot 1,2 miljard euro. Een financiële opgave die onmogelijk door de Metropoolregio en de vervoerders op te vangen is.”
"Als er op korte termijn geen afspraken worden gemaakt over aanvullende financiële steun in 2021 en er geen perspectief komt voor extra financiële middelen van het Rijk voor 2022, dan zijn meer en nog ingrijpender maatregelen nodig. De dienstverlening aan de reizigers komt dan op korte termijn in gevaar.”
"Zet de continuïteit van het regionaal OV niet op het spel. Geef duidelijkheid over extra financiële middelen voor 2022”, zo eindigt de brief.