GGD moet planning steeds aanpassen

REGIO – De GGD legt op haar website uit waarom her en der in de regio, zoals in Barendrecht, vaccinatielocaties leeg dicht blijven. Ze komen misschien beschikbaar voor huisartsen.

Inmiddels kunnen inwoners in de regio Rotterdam-Rijnmond zich op vijf locaties laten vaccineren: Rotterdam The Hague Airport, sporthal Den Oert in Spijkenisse, Recreatiecentrum de Staver in Sommelsdijk (Goeree-Overflakkee), de Van Nellefabriek in Rotterdam en De Schenkel in Capelle a/d IJssel.

“De vaccinatieopdracht van het ministerie van VWS in onze regio is van grote omvang. Wanneer er in de nabije toekomst meer vaccins beschikbaar komen, is het van belang om gereed te staan. We hebben in onze regio daarom 20 plekken aangewezen waar de vaccinaties gezet kunnen worden”, legt de GGD uit.

Maar waarom worden de meeste plekken, zoals in Barendrecht, niet gebruikt? “De landelijke vaccinatiestrategie, zoals het aanleveren van vaccins, verandert steeds. Dit betekent dat GGD Rotterdam-Rijnmond de planning voor het openen van vaccinatielocaties steeds weer moet aanpassen.”

Opening locaties

“Bij de keuze voor het openen van een nieuwe locatie kijken we naar regionale spreiding en de grootte van de locaties. Dus locaties die de mogelijkheid hebben om uit te breiden in priklijnen. Dit laatste is belangrijk, want wanneer er meer vaccins worden geleverd is snel uitbreiden in het aantal priklijnen noodzakelijk. Ook kan het medisch toezicht hierdoor efficiënter ingezet worden. Zo zorgen we ervoor, dat we met minder mensen, meer capaciteit hebben. Dit is niet haalbaar wanneer we veel (kleine) locaties openen met een paar priklijnen.”

Huisartsen

Nu komen ook de huisartsen in beeld.
“Voor de huisartsen ligt er ook een grote opgave om te vaccineren. De GGD bekijkt momenteel in nauw overleg met de huisartsen in de regio of zij gebruik willen maken van vaccinatielocaties die al gereed zijn. Zo kunnen huisartsen de locaties gebruiken om vaccinaties te zetten en hoeft dit niet in hun eigen praktijk te gebeuren”, aldus de bekendmaking van de GGD.