Ed Verhage.
Ed Verhage. Foto:

Tips over leiding geven in het onderwijs

BARENDRECHT – Voor mensen die leiding geven in het onderwijs heeft Ed Verhage een boek vol tips geschreven. Hij deed dat samen met Jan de Bas. ‘Denkinstrumenten voor leidinggevenden in het onderwijs’ ligt nu in de boekwinkel.

Ed Verhage (1971) werkt als zelfstandig interim-directeur in het basisonderwijs en als adviseur aan leidinggevenden en bestuurders. In zijn vrije tijd is hij DJ en voorzitter van de lokale omroep. Jan de Bas (1964) is docent filosofie en oprichter en eigenaar van het cursusbureau Filosofiegroep Rotterdam.

“Dit boek helpt je als leidinggevende in het onderwijs om op basis van vijf thema's uit de filosofie denkinstrumenten in te zetten, waarmee je medewerkers kunt aansturen. Deze instrumenten ondersteunen je bovendien in het reflecteren op jouw werkwijze in het leidinggeven aan een team”, legt Ed Verhage uit.

De gereedschappen die het boek aanbeveelt zijn gerelateerd aan vijf thema's: zijn, denken, doen (ethiek), taal en de mens. Deze wijsgerige thema's sluiten aan bij onderwerpen waar leidinggevenden veel mee te maken hebben. De instrumenten zijn praktisch toepasbaar.

In dit boek zijn interviews verwerkt die gehouden werden met tweeëntwintig prominente leiders in het onderwijs. Er staan in dit boek tips van onder andere Hugo de Jonge en Erik van 't Zelfde; stuk voor stuk experts in het leidinggeven in het onderwijsveld.

De auteurs geven meer informatie over hun visie en over hun boek op de website die ze hebben gemaakt:
www.Denkinstrumenten.nl