Burgemeester Van Belzen wordt opgevolgd door een waarnemer.
Burgemeester Van Belzen wordt opgevolgd door een waarnemer. Foto:

Waarnemend burgemeester moet rust brengen in Barendrecht

BARENDRECHT – Na het pensioen van burgemeester Jan van Belzen in oktober, krijgt Barendrecht voorlopig een waarnemend burgemeester. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekend gemaakt.

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, heeft donderdag 1 april met de fractievoorzitters van Barendrecht gesproken over de situatie die ontstaat als burgemeester Jan van Belzen in oktober met pensioen gaat. In het gesprek is afgesproken dat Barendrecht een waarnemend burgemeester krijgt voor een periode van tenminste anderhalf jaar. Het is voor het eerst dat er in Barendrecht een waarnemer wordt benoemd.

Door een waarnemer aan te stellen wordt bestuurlijk rust gecreëerd tot na de gemeenteraadsverkiezingen en coalitieonderhandelingen in het voorjaar van 2022. Daarna zullen de fractievoorzitters opnieuw in gesprek gaan met de commissaris en wordt bezien of procedure om te komen tot een kroonbenoemde burgemeester kan worden opgestart. Deze procedure duurt ongeveer 8 maanden.
De komende periode gaat Jaap Smit op zoek naar een geschikte kandidaat voor het waarnemerschap in Barendrecht, waar de fractievoorzitters na de zomer een kennismakingsgesprek mee zullen voeren.

Onder normale omstandigheden zou de gemeenteraad nu een profielschets opstellen voor een nieuwe burgemeester. Er zou een vertrouwenscommissie worden samengesteld die in gesprek gaat met de kandidaten. Als gevolg van de ingreep van de commissaris wordt die procedure niet gestart.

Het gesprek van de commissaris met de fractievoorzitters was een vervolg op een gesprek in november. Toen kregen de fractievoorzitters 'huiswerk' mee. Ze moesten goed naar hun eigen rol kijken. Dat zou moeten leiden tot betere verhoudingen in de gemeenteraad, hoopte commissaris Smit. Met het aanstellen van een waarnemer kiest hij nu voor een andere aanpak.

Reacties
De eerste reacties van Barendrechters via Facebook waren eind vorige week niet erg hoopvol. "Nou, die moet dan van hele goede huize komen", meent Eric Simon.