Bij de Van Ommerenhaven zou plaats zijn voor een stalling.
Bij de Van Ommerenhaven zou plaats zijn voor een stalling. Foto:

Bewaakte fietsenstalling in centrum blijkt duurder dan verwacht

BARENDRECHT – Een bewaakte fietsenstalling is duurder dan door de gemeenteraad werd verwacht. Wethouder Nico Bults wil er daarom vanaf zien. Tenzij de gemeenteraad extra geld beschikbaar stelt.

In oktober heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om in het centrum een proef te doen met een bewaakte fietsenstalling. Deze motie was ingegeven door de aantallen fietsen die werden gestolen en een verbetering van het centrum. Daarnaast is er gevraagd om door de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een participatie-plek aan te kunnen bieden.
Wethouder Nico Bults heeft laten onderzoeken waar zo’n fietsenstalling het beste geplaatst zou kunnen worden. “Hieruit komt Carnisse Veste/Havenhoofd Van Ommerenhaven als beste locatie uit de bus. Dit winkelcentrum is een van de hotspots in Barendrecht qua fietsendiefstal en zou mede daarom geschikt zijn geweest om deze pilot verder uit te rollen”, schrijft de wethouder aan de gemeenteraad.
Voor de fietsenstalling en voor de begeleiding van de medewerkers is geld nodig. De gemeenteraad had dit ingeschat op 20.000 euro voor een half jaar. Wethouder Bults rekent voor dat er in werkelijkheid 50.000 euro nodig is. Vooral omdat voor de begeleiding meer personeel nodig is dan vooraf werd verwacht.
In verband met de kosten stelt wethouder Bults voor om af te zien van de bewaakte stalling. Hij wil wel kijken of er bij het opnieuw inrichten van de buitenruimte bij het Havenhoofd iets gedaan kan worden voor het veilig stallen van fietsen.

Reactie
Gemeenteraadslid Margo Stolk (EVB), één van de indieners van de motie, reageerde maandag teleurgesteld. Tijdens een vergadering van de raadscommissie Planning en Control zei ze dat er te weinig creativiteit is gebruikt bij het onderzoek. "Zo worden initiatieven de nek omgedraaid.” Ze denkt dat het geen zin heeft om een nieuwe poging te doen. "Want dat is het winter voordat de stalling er is.”
Wethouder Nico Bults vindt het ‘nog steeds een prima idee'. "Maar het is duurder dan verwacht en ik moet daarom voor extra budget naar de gemeenteraad.” Volgens Bults kan het plan worden uitgevoerd, als de gemeenteraad extra geld beschikbaar stelt.