Het trapveld in het park is volgens de omwonenden vervuild met hondendrollen.
Het trapveld in het park is volgens de omwonenden vervuild met hondendrollen. Foto:

Omwonenden tegen plaatsing JOP in Riederpark

BARENDRECHT – Omwonenden van het Riederpark hebben er dinsdag 13 april bij de raadscommissie Samenleving op aangedrongen om af te zien van een jongerenontmoetingsplek (JOP) in het park.

De drie bewoners die spreektijd hadden aangevraagd wezen op een enquête die door de gemeente is gehouden. Daaruit blijkt dat 82 procent van de omwonenden bezwaar maakt tegen de JOP. Marleen Andriese, Rob van Asperen en Herbert Louws spraken namens de bewoners van de appartementen complexen Het Hoge Huys, Merit en Maya en De Torenvalk en De Buizerd.

“Het plaatsen van een JOP middenin een woonwijk kan niet. Het is een ernstige verstoring van de leefomgeving. De stelling van de wethouder dat jongeren erbij horen onderschrijven wij volkomen, maar dat betekent niet dat een JOP er ook bij hoort. Bovendien houdt men geen rekening met de ruim 76% van de omwonenden die vijftig jaar of ouder is”, betogen de insprekers. Ze ontkennen de dat er onder jongeren in de buurt behoefte is aan een JOP.

Geluid uit het Riederpark zou goed hoorbaar zijn op de hogere etages van de flats rond het park. Dat zou ten koste gaan van de nachtrust van de bewoners. De bezwaarmakers voorspellen dat het pad bij het JOP gebruikt gaan worden voor het uitproberen van scooters.
Er is geen vertrouwen in handhaving. “Gedurende langere tijd is er overlast door hangjongeren bij de ‘Carrousel met schapen’. We moeten vaststellen dat hier nauwelijks gehandhaafd wordt. Er is geen enkele reden te veronderstellen dat er bij de nieuw te plaatsen JOP opeens wel gehandhaafd zal worden.” Bewoner Rob van Asperen wees de commissie er terloops op dat het kunstwerk 'Carrousel met schapen' al maanden kapot is.

“De JOP is een wild, ongefundeerd en ongewenst idee, dat geen problemen oplost, maar ze veeleer veroorzaakt. Het wordt tijd om de deugdelijkheid van het concept JOP kritisch tegen het licht te houden. De geclaimde voordelen wegen niet op tegen de overduidelijke nadelen”, aldus de drie insprekers.

Motie
Naar aanleiding van de bezwaren had de raadscommissie behoefte aan meer informatie over het park en de JOP. Besloten werd daarom om het onderwerp te bespreken in de vergadering van dinsdag 20 april. Arie Kooyman (GroenLinks) vroeg of dan niet alleen de wethouder, maar ook politie, stuurgroep en het jongerenwerk aanwezig kunnen zijn.
Jonathan Vrijman (EVB) wil de motie ‘Stop die JOP' indienen. Daarin wordt gesteld dat de plannen voor een JOP in het Riederpark direct moeten stoppen. Het is volgens hem onwenselijk om 'gemeenschapsgeld te steken in dit initiatief zonder draagvlak'.