Eén van de toegangen naar de geplande JOP.
Eén van de toegangen naar de geplande JOP. Foto:

Stuurgroep bepaalt toekomst van JOP in Riederpark

BARENDRECHT – Het plan om in het Riederpark een jongeren ontmoetingsplek (JOP) te plaatsen, heeft geen draagvlak in de buurt. Maar wethouder Reshma Roopram trekt het plan niet in. Zij vindt dat de stuurgroep van bewoners moet aangeven of het plan mag doorgaan. Zo is het immers afgesproken.

Vorige week spraken drie omwonenden van het park in tijdens een vergadering van de raadscommissie Samenleving. De geschrokken commissie plaatste het onderwerp afgelopen dinsdag op de agenda en nodigde een aantal betrokkenen uit.
Vooral politie en jongerenwerk blijken behoefte te hebben aan een JOP in dit deel van Carnisselande. Politieman Robbert Jan Schaeffer legde uit dat er een plek moet zijn waar jongeren naartoe gestuurd kunnen worden, als ze elders overlast veroorzaken. “Door de aanpak die er nu is, verliezen we het contact met de jeugd. Je komt eraan en ze gaan er vandoor.” Hij wees ook op de ernstige criminaliteit die in Barendrecht de kop opsteekt. Een JOP ‘zou ons meer tijd geven om de echte criminelen aan te pakken’.
Jongerenwerker Steven Schaap wees erop dat er in ‘oud-Barendrecht’ vier JOP’s zijn. Maar in Carnisselande, waar veel jeugd woont, is er geen. Hij heeft geen voorkeur voor een plaats. “Maar wel op loopafstand van het winkelcentrum.” De jongeren stellen geen grote eisen, weet hij. Ze willen droog staan, uit de wind en niet te ver van de bewoonde wereld.
Kees van Beek is de voorzitter van de stuurgroep, waarin bewoners meepraten over de komst van een JOP. Daarbij heeft de gemeente beloofd dat er alleen een JOP komt als er draagvlak voor is in de buurt. Volgens Van Beek is het voorstel voor een JOP in het Riederpark niet goed doordacht. Het is een onduidelijke plek, die eigenlijk bedoeld was als toegang voor de hulpdiensten bij evenementen.
Van Beek wees op de auto’s die elke avond in het park staan. “En die komen daar niet om voetbalplaatjes te ruilen.”

Wethouder Reshma Roopram vertelde dat het aan de Bachlaan wel lukt om een JOP te plaatsen. Ook daar is een stuurgroep van bewoners opgezet. Dat leidde tot een plek die door iedereen als win-win situatie wordt gezien.
Net als bij de Bachlaan wil ze bij het Riederpark de stuurgroep het woord laatste geven. Als die geen JOP in het park wil, dan gaat de wethouder op zoek naar een nieuwe plek.
Jonathan Vrijman (EVB) heeft een motie opgesteld, waarmee hij het college opdraagt om de plannen voor een JOP in het Riederpark direct te stoppen. Omdat de wethouder wil wachten op het oordeel van de stuurgroep, was er dinsdag geen andere partij die de motie aan een meerderheid wil helpen.