Van Brienenoordbrug naar Barendrecht?

BARENDRECHT - Rijkswaterstaat onderzoekt of het bouwdok aan de Oude Maas geschikt is voor het bouwen en renoveren van de Van Brienenoordbrug. De gemeente Barendrecht heeft een ‘zeer kritische basishouding'.
"We maken ons onder meer zorgen over geluidsoverlast, de verkeersveiligheid en de mogelijk negatieve effecten op natuur en milieu. We willen dat al die zaken eerst nauwkeurig onderzocht worden en nemen pas dan, in nauwe samenspraak met de gemeenteraad, een definitief standpunt in", zegt wethouder Peter Luijendijk.
Het bouwdok ligt aan de Oude Maas, tegenover de Hockeyclub. Eind 2020 benaderde Rijkswaterstaat de gemeente. "We hebben Rijkswaterstaat toen verzocht om diverse onderzoeken te starten. Denk daarbij aan een geluidsonderzoek, waarbij de gemeente het zogenoemde gritstralen ziet als een groot knelpunt”, legt de wethouder uit.
"Daarnaast vinden we dat de effecten op natuur en milieu nauwkeurig moeten worden onderzocht. Ook maken we ons zorgen over de verkeersveiligheid, de doorstroming en het parkeren. De belangen van onze inwoners en ondernemers staan voorop.”
De activiteiten die Rijkswaterstaat tot nu toe heeft beschreven passen niet in het bestemmingsplan, maar de gemeente benadrukt dat het bouwdok grond van Rijkswaterstaat is. Indien Rijkswaterstaat de activiteiten zo aanpast dat deze binnen het bestemmingsplan passen, moet de gemeente de vergunning verlenen. Luijendijk: "Daarom willen we ook met Rijkswaterstaat in gesprek blijven. Want als uiteindelijk blijkt dat de werkzaamheden toch in Barendrecht plaatsvinden, moet daar natuurlijk wel iets tegenover staan.”