In de Kandelaar is nu een tandarts gevestigd. Op deze foto uit 2013 is het nog een kerk.
In de Kandelaar is nu een tandarts gevestigd. Op deze foto uit 2013 is het nog een kerk. Foto:

Hergebruik van kerkgebouwen is niet nieuw in Barendrecht

BARENDRECHT – Bij de gesprekken over een kerkenvisie voor Barendrecht komt aan de orde of er een ander gebruik mogelijk is voor kerkgebouwen. Een actuele vraag, nu het aantal kerkgangers in veel kerken terugloopt. Maar het hergebruiken van kerkgebouwen is in Barendrecht niet nieuw, blijkt uit dit (niet volledige) overzicht.

Door Arco van der Lee

Recent kreeg de Triomfatorkerk een anderen eigenaar. Het gebouw was te koop gezet door de Protestantse Gemeente Barendrecht. De nieuwe eigenaar is de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Barendrecht - Pernis - Albrandswaard. Die was op zoek naar een groter kerkgebouw. De vrijgemaakten verkochten hun kerkgebouw De Kandelaar aan de Meidoorn. Daarin is nu een tandarts gevestigd.

Ooit stond aan de Singel de ‘Nieuwe Kerk’ van de Gereformeerde Kerk, geopend in 1890 en beter bekend als de Singelkerk. In 1925 werd het gebouw overbodig, omdat iets verderop de grotere Bethelkerk werd geopend. De Singelkerk werd verkocht aan een garagebedrijf. Het gebouw werd in 1969 afgebroken om plaats te maken voor de doorgang naar de Meidoorn. De pastorie van de Singelkerk staat er nog. Daar is nu de uitgeverij van De Schakel gevestigd.

In Smitshoek werd in 1974 de Rehobothkerk aan de Bakkersdijk te klein. Het gebouw werd een jaar later vervangen door een grotere kerk met dezelfde naam. Door de bouw van Carnisselande werd de Rehobothkerk opnieuw te klein. Bovendien lag deze nu in een uithoek van de nieuwe wijk. In 2005 opende de Protestantse Gemeente Barendrecht het grotere kerkgebouw Carnisse Haven. De Rehobothkerk werd verkocht en wordt nu gebruikt voor kinderopvang.

In de Oranjewijk hield de Hervormde Gemeente na de oorlog haar diensten in het eigen wijkgebouw aan de Oranjestraat. Aan het einde van de vorige eeuw werd het gebouw bij gebrek aan kerkgangers verkocht. Hier is nu kinderdagverblijf ’t Hoekje gevestigd.

Heel anders ging het bij de Maranathakerk aan de Dorpsstraat. De Nederlands Gereformeerde Kerk was aan het eind van de jaren tachtig op zoek naar een eigen kerkgebouw. Het oog viel op een bedrijfsgebouw aan de Dorpsstraat. Het werd verbouwd en in 1989 geopend onder de naam Maranathakerk.