Wmo-vervoer

BARENDRECHT - Het is nog altijd mogelijk om een Wmo-rit korter dan 24 uur van tevoren te bestellen, zo blijkt uit antwoorden van Wethouder Reshma Roopram (PvdA) op vragen van PvdA-raadslid Marcel Eichhorn.

Daarover zijn gebruikers van het Wmo-vervoer niet geïnformeerd. Zij kregen vorig jaar een strenge brief met de mededeling dat alleen zogenoemde urgentieritten een uur van tevoren besteld konden worden. De Wmo-raad ageerde hiertegen en adviseerde een tweede brief te sturen om aan te geven dat mensen gewoon op pad zouden moeten blijven gaan, óók als ze pas op de dag zelf weten of ze daar de energie voor hebben of bijvoorbeeld een spontane uitnodiging krijgen. De gemeente stuurde de tweede brief wel, maar sprak alleen over voorlopige coulance. Het strenge beleid zou formeel in stand blijven.

De wethouder heeft zich bij dit beleid laten leiden door het advies van de vervoerder. Gebruikers van Wmo-vervoer en de Wmo-raad als hun vertegenwoordiging zijn niet gehoord. Wesdijk: "Wij werden overvallen door het nieuwe beleid en hebben direct aan de bel getrokken. Gelukkig heeft dat intern tot een beter beleid geleid. Maar dat weten dus alleen de gebruikers van het Wmo-vervoer die zelf contact met de gemeente zoeken. Mensen die door de brieven van de gemeente denken dat ze niet meer mee mogen, weten dat dus niet. Van niet meer mee mogen, kan sowieso geen sprake zijn: het is hun recht."

Eichhorn vraagt naar het aantal klachten. Volgens Wesdijk geeft dat een te beperkt beeld: "De meeste mensen dienen niet snel een klacht in. Of ze weten niet dat het gevoerde beleid van de gemeente helemaal niet mag. We moeten bovendien op onze hoede zijn voor een samenleving waarin iets alleen belangrijk zou zijn als er formeel over geklaagd wordt. Als adviesraad geven wij juist stem aan de mensen die niet gelijk voor hun belang opkomen."

Wesdijk: "Wij pleiten voor een integraal vervoersbeleid, gebaseerd op inclusie bij ontwerp. Dat vraagt om een integrale afstemming tussen bijvoorbeeld de buurtbus, Automaatje, het reguliere OV en het Wmo-vervoer. Het is goed dat de gemeente daar alsnog mee aan de slag gaat, al hebben wij nooit een reactie op ons advies gehad."
Voorlopig wordt dus een milder beleid gevoerd. De Wmo-raad vindt dat gebruikers hierover alsnog geïnformeerd moeten worden.


De beantwoording van de vragen van Marcel Eichhorn is hier te vinden: https://barendrecht.raadsinformatie.nl/document/10081204/1/325843%20Antwoordbrief%20schriftelijke%20vragen%20PvdA%20aanvraagtermijn%20Wmo-vervoer