Wethouder Arnoud Proos en  Jan Willem van Hellemond, voorzitter VBO Fresh Port. (foto: Ingmar Timmer)
Wethouder Arnoud Proos en Jan Willem van Hellemond, voorzitter VBO Fresh Port. (foto: Ingmar Timmer) Foto: Ingmar Timmer FOTOGRAFIE

Gemeente overtreft doel lokale inkoop

BARENDRECHT - Gemeente Barendrecht zet actief in op het inkopen bij ondernemers binnen de gemeente. Met succes: het streefpercentage in het collegeprogramma om voor 30 procent lokaal in te kopen is ruimschoots overtroffen. De gemeente kocht in 2020 voor 36 procent lokaal in.
"Een resultaat om trots op te zijn! In 2018 kochten we voor 27 procent lokaal in dus deze stijging is echt heel mooi. Juist in deze tijd van Corona moet de gemeente inkopen doen bij lokale ondernemers. Deze cijfers laten zien dat dit ook lukt.”, aldus wethouder Arnoud Proos. Met lokale inkoop wil de gemeente het ondernemersklimaat in Barendrecht stimuleren en de onderlinge samenwerking binnen de gemeente versterken. Wel binnen de aanbestedingsregels.
De afgelopen jaren zijn verschillende acties in gang gezet om lokale inkoop te bevorderen. Zo trekt de gemeente nauw op met VBO Fresh Port, dat ondernemers vertegenwoordigt. Ook is het bewustzijn om lokaal in te kopen vergroot bij zowel ambtenaren als bij ondernemers. Er zijn informatiemomenten met ondernemers om elkaar beter te leren kennen, uitleg te geven over aanbestedingstrajecten en hoe ondernemers voor de gemeente beter vindbaar zijn, onder andere via aanbestedingsplatform Tenderned.