Ambassadeur Matthew Neuhaus en Hans Onderwater. (foto: Australian Embassy)
Ambassadeur Matthew Neuhaus en Hans Onderwater. (foto: Australian Embassy) Foto:

Ambassadeur bezoekt Barendrecht

BARENDRECHT - Ondanks het feit dat er door de coronaregels op 4 mei in Barendrecht geen ‘volwaardige’ dodenherdenking was, kwam ambassadeur Matthew Neuhaus van Australië op persoonlijke titel en geheel incognito op bezoek. Het was zijn uitdrukkelijke wens om als vertegenwoordiger van zijn land juist naar hier te komen om een Australische gevallene te herdenken. Conform de wens van de gemeente Barendrecht, dat de lokale herdenking volledig onder corona-beperkingen plaatsvond, had de ambassadeur afgezien van enige ruchtbaarheid aan dit bezoek. Hij werd slechts vergezeld door twee medewerkers.
Het bezoek was ook een blijk van waardering en dank voor de manier waarop nu als ruim tien jaar de leerlingen van de hoogste groepen van de Rehobôthschool zorgdragen voor het graf van Warrant Officer Jack Dawson Green. Deze sneuvelde op 17 maart 1945 en werd de volgende dag begraven in onze gemeente. "Als ambassadeur wil ik graag de waardering van mijn land en volk en ook namens de familie van mijn landgenoot tonen. Op deze manier geef ik uiting aan de diepe en oprechte dankbaarheid die wij voelen voor wat jonge mensen in deze stad al zo lang voor ‘onze’ Jack doen", aldus de ambassadeur.

Tijdens dit bezoek legde de ambassadeur namens zijn land op de Algemene Begraafplaats aan de Scheldestraat een krans op het graf van Green. Bovendien bracht hij een bloemengroet bij het monument aan de Dorpsstraat. Tot slot bracht hij een bezoek aan het monument bij het Jack Dawson Greenpad in de Hoeksche Waard. Bij het bezoek werd hij begeleid door historicus Hans Onderwater.