Corona is geen oorlog, CDA

"Na Forum voor Democratie vergelijkt nu ook het CDA Barendrecht deze coronatijd met de oorlog. Ze schreven vorige week in deze krant over ‘een slagveld in de samenleving’. Er zou nieuwe Marshallhulp moeten komen.
Belachelijk en ongepast. Ik ben een jaar na de bevrijding geboren. Nederland was totaal ontwricht. Rotterdam lag letterlijk in puin. Dat is nu wel even anders. En Amerikaanse steun? Misschien wat adviezen voor Hugo de Jonge ja. Want in Amerika kan iedereen die dat wil al een vaccin krijgen. Zo ver is Nederland nog lang niet."

Cees Brussé
oud-raadslid,
Barendrecht


AED in de Akkerwinde

"Wat fijn dat er weer een buurt AED is geplaatst in Barendrecht. Een supergoed initiatief van Rob Bruin, ook leuk dat de wethouder even langs komt om het te vieren!
Kan deze wethouder ook eens langs mijn adres komen voor een goed gesprek over de samenwerking tussen de burgerhulpverleners en de professionele hulpdiensten?
Wij hebben, op mijn initiatief, sinds een jaar op de Zuidersingel een buurt AED hangen. Ons appartement en wat buurtbewoners hebben hier financieel aan bijgedragen. Door mijn medische beroep vond ik het fijn als deze aan de buitenzijde werd geplaatst zodat wij iedereen in de buurt via Hartslag.Nu kunnen helpen in geval van reanimatie.
Ik heb nu ongeveer 18 oproepen binnen één jaar gehad. Waarvan sommige echt het verschil hebben gemaakt dat ik en nog een burgerhulpverlener met AED ter plaatse waren.

Helaas zijn niet alle hulpdiensten op de hoogte van de functie van een burgerhulpverlener. Ze schofferen je met je AED in de hand nog vóór je je hulp hebt aangeboden. De opmerkingen van zowel politie als ambulance medewerkers zijn af en toe te erg voor woorden.
Kortgeleden werd ik opgeroepen voor een reanimatie bij mij in de buurt. Ik ben door een buurtgenoot met de auto snel ter plaatse gebracht. Je bent in een staat van opwinding, want ‘tijd is weefsel’ en je komt niet relaxt aanwandelen.
Ik kwam tegelijkertijd aan met een agent. Al buiten werd mij verteld weg te gaan. Wij hadden buiten op het trottoir het slachtoffer nog niet eens gezien! Ik vertel de agent mijn medische beroep maar dat maakte voor zijn houding niet uit. Hij nam de regie over en deed in mijn ogen niet de juiste medische handelingen. Hij vond mij een onruststoker en vroeg mij zich niet meer met de situatie te bemoeien, ook niet toen ik mijn beroep herhaalde…hij wist er blijkbaar meer van.
Nu is het zo dat de politie in de wet op medisch gebied gelijk staat aan een burgerhulpverlener en in mijn geval wist ik medisch meer dan deze agent. Ik voelde mij weggezet als een opdringerige toeschouwer en zat echt letterlijk op een stoel met de AED in mijn handen, terwijl de medische situatie om een handeling vroeg.
Het werd zo’n sfeer dat ik even dacht dat ik gearresteerd zou worden als ik niet weg zou gaan. Ik ben ook weggegaan ,lopend naar huis met de AED in mijn hand en een brok in mijn keel. Ik heb een klacht ingediend bij Hartslag.Nu en deze wordt gelukkig serieus opgepikt.

Wat wil ik nu eigenlijk met dit ingezonden stukje zeggen? Dat ik trots ben op ieders initiatief voor een buurt AED en alle burgerhulpverleners die keihard rennen voor het leven van een medemens. Ik wens hen alle succes toe en ook moed. Maar dat een wethouder alleen bij een onthulling is en niet op de hoogte is van het grote misverstand van haar hulpverleners onderling in haar en mijn stad roept bij mij irritatie op."

Marianne Keizerwaard,
Barendrecht


Ingezonden brieven van maximaal 200 woorden kunnen per email gestuurd worden naar
redactiebarendrecht@
barlokalemedia.nl
De brieven moeten betrekking hebben op Barendrecht en Heerjansdam. Bij de brief altijd naam, adres en telefoonnummer vermelden.