Daniël Esajas:  'Hier hoop ik na al die jaren eindelijk weer mijn spelplezier terug te vinden'.
Daniël Esajas: 'Hier hoop ik na al die jaren eindelijk weer mijn spelplezier terug te vinden'. Foto:

Daniël Esajas gaat naar Smitshoek

Door Jeffrey van der Maten

BARENDRECHT - Daniël Esajas (28) verwisselt komend seizoen Barendrecht voor buurclub Smitshoek. De aanvaller hoopt na veel tegenslag eindelijk weer te schitteren. “Ik hoop het plezier terug te vinden.”

Nee, lang is Daniël Esajas niet clubloos geweest. Op de dag dat de aanvaller zijn vertrek bij de Derde Divisionist wereldkundig maakte, rinkelde zijn telefoon. Zijn nieuwe thuisbasis? Die ligt slechts zes kilometer ten westen van de grond waar hij de jeugdopleiding doorliep en doorbrak in het eerste elftal.
Als je pakweg twee jaar geleden aan Esajas had gevraagd of hij ooit nog van club zou wisselen, had hij je waarschijnlijk uitgelachen. De aanvaller was dolgelukkig op De Bongerd. Esajas debuteerde op jonge leeftijd bij Barendrecht en was een van de uitblinkers in de Topklasse, destijds het hoogste amateurniveau. Profclub Sparta Rotterdam had interesse, maar Esajas bleef. Tot augustus 2018 bleek het een droomhuwelijk.
Tot hij op die bewuste datum zijn kruisband afscheurde. “Een van de meest verschrikkelijke periodes uit mijn leven”, blikt de aanvaller drie jaar na dato terug. Esajas moest twee jaar toekijken vanuit de ziekenboeg, kreeg mentale klappen te verwerken, maar knokte zich begin dit seizoen terug. Onenigheid over speeltijd dirigeerde hem uiteindelijk alsnog naar de uitgang.
Sindsdien traint hij mee bij Smitshoek. “Ja, daar ga ik echt met plezier naartoe”, vertelt hij met een glimlach. “Het bevalt goed, we hebben echt een leuke groep. Hier hoop ik na al die jaren eindelijk weer mijn spelplezier terug te vinden.”

Een wedstrijd spelen in de hoofdmacht, het is voor Esajas al enorm lang geleden. Op speelminuten bij het tweede elftal van Barendrecht en korte invalbeurten na kwam hij inmiddels al drie jaar niet in actie. “Echt verschrikkelijk. Eigenlijk heb ik het gevoel dat ik al twee jaar train voor niks. Je werkt niet naar wedstrijden toe, maar traint om het trainen. Natuurlijk heb je dan soms wat minder zin. Toch brengt het voor mij ook voordelen met zich mee.”
Esajas heeft op de achtergrond namelijk volop kunnen werken aan zijn fitheid. “De laatste weken leef ik echt weer naar mijn oude niveau toe. Ik denk dat ik nu wel op 95 procent van mijn oude vorm zit. Het is nu zaak om dit vast te houden. Ik heb zo veel zin om weer lekker wedstrijden te gaan spelen.”
Dat gaat hij komend seizoen dus niet in het vertrouwde rood-witte tenue doen, maar in het oranje-zwart. “Haha, dat was inderdaad wel even wennen”, beaamt Esajas. “Het was voor mij echt wel een flinke stap, want ik ben een gevoelsmens. De eerste keer dat ik ging, vroeg ik me heel erg af hoe het zou zijn. Iedereen was aardig, waarschijnlijk zat het gewoon meer in mijn hoofd.”|
Inmiddels traint hij al vier maanden volle bak mee. Het vizier richt hij alvast op komend seizoen, als hij met Smitshoek gaat spelen in de hoofdklasse. “Het meest belangrijke voor mij is dat ik weer lekker ga spelen. Met de ploeg hoop ik gewoon zo hoog mogelijk te eindigen, maar dat lijkt me logisch. Ik wil altijd winnen.”


Zomerchallenge bij Tennisvereniging Barendrecht

BARENDRECHT - Tennisvereniging Barendrecht biedt ook deze zomer tennis voor voetballers, hockeyers en andere teamspelers, die een zomerstop hebben van hun eigen sport. Ook anderen die in de zomer willen kennismaken met tennis zijn welkom om mee te doen aan de Zomer Challenge.
Het is een compact lidmaatschap voor de maanden juni, juli, augustus waarbij spelers vrij kunnen tennissen. Daarnaast volgen de spelers twee clinics onder begeleiding van een trainer en kunnen zij meedoen met de clubkampioenschappen. De Zomer Challenge is ook leuk voor kinderen die een zomerstop hebben van een sport of die willen ontdekken of tennis wat voor hen is. Start per 1 juni tot 1 september, waarbij rekening wordt gehouden met de anderhalve meter afspraken. Vrij spelen kan zowel in de enkel als de dubbel.
Aanmelden kan op www.tvbarendrecht.nl/ bij kolom 'nieuws' en het bericht Zomer Challenge met de link naar het aanmeldformulier. Kosten voor volwassen 50 euro en jeugd 35 euro voor 3 maanden.

De banen van TVB.