De 'lichte zorgen' van wethouder Nico Bults

BARENDRECHT - Het college van B&W heeft de Voorjaarsnota 2022 gepresenteerd, de opmaat naar de behandeling van de begroting in november. Het is de laatste Voorjaarsnota van het college. Belangrijke onderdelen zijn de oplopende tekorten in de (jeugd)zorg en de gevolgen van de coronacrisis.

Bijna twee jaar geleden waarschuwde de accountant dat Barendrecht al jarenlang te veel geld uitgaf. In 2020 was er een overschot van 705.000 euro. Aan wethouder Nico Bults (D66, financiën) de vraag of er geluisterd is naar de waarschuwing van de accountant.
“Barendrecht heeft bij de begroting van vorig jaar een harde slag gemaakt om de boel op orde te krijgen", legt Bults uit. De gemeente wordt nu echter geconfronteerd met stijgende kosten voor jeugdzorg, WMO en de nasleep van corona. Het zijn kosten waar de gemeente zelf weinig invloed op heeft.
Voor het jaar 2022 wordt voorlopig een tekort van 2 miljoen voorzien. Toch moet er in het najaar een sluitende begroting liggen. Bults: “We moeten nu nog niet in paniek raken. We hebben zeker nog de tijd en het nieuwe kabinet moet nog gevormd worden.” De wethouder verwacht dat rond Prinsjesdag (derde dinsdag van september) duidelijk is hoe het nieuwe kabinet de gemeente tegemoet komt op het punt van WMO, jeugdzorg en de uitkering uit het Gemeentefonds. Daarmee zou het tekort van 2 miljoen van tafel zijn.

Hoe slaagde het college erin om geld over de houden in het covid-jaar 2020?
“We hebben zelf onze ambities getemperd. Dat helpt", antwoordt Bults. Daarnaast waren er meevallers. Veel mensen vroegen bij de gemeente om toestemming voor bouwen of verbouwen. Daardoor kwam er meer leges binnen. Ook werd een geschil met de belastingdienst gewonnen door de gemeente. Zo veranderde een tekort van 2,5 miljoen in een overschot van 7 ton.
Voor de komende tijd is Bults benieuwd hoe bedrijven en zzp'ers uit de crisis komen. "En wat doet een jaar achter de voordeur met mensen?” Daardoor zouden de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg op kunnen lopen. "Dat soort gevolgen komen pas later naar boven en daar maak ik mij lichte zorgen over. Gelukkig heeft de gemeenteraad hier oog voor.”