De initiatiefnemers van de nieuwe stichting bij de notaris.
De initiatiefnemers van de nieuwe stichting bij de notaris. Foto:

Initiatief voor beschermd wonen

BARENDRECHT – De nieuwe stichting Bela-Vivo wil jongvolwassenen met een fysieke en/of verstandelijke beperking een beschermde woonomgeving bieden, zodat ze van daaruit veilig deel kunnen nemen aan de ‘gewone’ maatschappij.

Op 17 mei waren de initiatiefnemers van Bela-Vivo (‘Mooi Leven’ in het Esperanto), Astrid en Willem Plaisier, Lilian van der Wilk en Mylène van den Berg, aanwezig bij Martin Tempelaar op Notariskantoor Groenveld en van Houdt, om de akte voor de stichting te ondertekenen.
Als je een fysieke en/of verstandelijke 'beperking hebt, is het niet vanzelfsprekend om op een ‘gangbare’ leeftijd het huis uit te gaan. Maar ook voor deze jongvolwassenen is het belangrijk dat ze een eigen leven kunnen opbouwen. Voor meer zelfvertrouwen, zelfontplooiing en zelfredzaamheid. Zodat ze, zoveel als mogelijk, op eigen benen kunnen staan. Een woonvoorziening gericht op deze doelgroep, biedt meer bescherming, veiligheid en rust. Want door hun handicap lopen deze jongvolwassenen meer risico te vereenzamen.
Het zelfstandig wonen is niet alleen goed voor de ontwikkeling en plezier in het leven van de jongeren zelf, maar ook voor de ouders. "Wij komen straks op een leeftijd dat we onze kinderen los moeten laten. Wij zijn dit ouderinitiatief gestart zodat we straks voor onze kinderen een woongroep hebben dat veiligheid en huiselijkheid biedt. Waar ruimte is voor ontwikkeling, recreatie en ontspanning. Kleinschalig, 8 tot 10 bewoners, met zoveel mogelijk eigen regie en met grote betrokkenheid van vertrouwde gezichten. Dit geeft ons we rust en vertrouwen in de toekomst."
“Wij vinden dat een woonvoorziening ‘midden in de samenleving’ moet staan”, stellen de initiatiefnemers. “Bij voorkeur een plek waar meerdere groepen van de samenleving bij elkaar komen — bedrijven, middenstand, jong en oud, met of zonder beperking, scholieren, etc. Hierdoor kunnen we leren met en van elkaar. Door zo bij elkaar te wonen en te laten ondernemen, ondersteunen we elkaar én voorkomen we sociale isolementen. We vinden het belangrijk dat de bewoners hun eigen netwerk behouden en eventueel uitbreiden in (omgeving) Barendrecht.”

"Intussen hebben we al gesprekken gevoerd met verschillende wethouders in Barendrecht, projectleiders van gebiedsontwikkelingen, wooncorporaties, en uiteraard gelijkgestemde ouders met een kind in deze doelgroep. Iedereen is enthousiast over ons initiatief, al staan we wel voor een grote uitdaging om onze droom te vertalen naar realisatie. Zo werken we hard aan het vinden van passende bewoners en een geschikte locatie. En aan het opzetten van een toekomstbestendige financiële constructie.”
Voor meer informatie is de stichting bereikbaar via
info@bela-vivo.nl .