In de bijstand? Dan kleine giften toegestaan

BARENDRECHT – Mensen in de bijstand mogen in Barendrecht tot 1200 euro per jaar aan kleine giften ontvangen. Een motie van EVB en SGP/CU met die strekking werd dinsdag 12 mei aangenomen door de gemeenteraad.

Aanleiding was een zaak in de gemeente Wijdemeren, waarbij een vrouw in de bijstand werd bestraft omdat ze boodschappen kreeg van haar moeder. In de Tweede Kamer is een motie aangenomen om dit te voorkomen, door een vrijstelling te geven voor giften tot 1200 euro per jaar. Willem Booij (EVB) en Martijn van Meppelen Scheppink (SGP/CU) stelden voor om dit ook in Barendrecht zo te regelen.
Hoewel de goede bedoelingen door niemand werden betwijfeld, was er behoorlijk wat tegenstand. Winnie Hofland (fractie Hofland) stelde voor om de motie eerst in een commissie te behandelen, zodat er over meer aanpassingen gesproken kan worden. Omdat EVB en twee leden van SGP/CU de motie toch wilden behandelen, haalde het voorstel van Hofland het niet.

Volgens wethouder Nico Bults (D66) is de motie overbodig. “Dit doen wij al”, stelde hij. Eenmalige giften tot aan de bijstandsnorm worden in Barendrecht getolereerd. Een geval zoals in Wijdemeren heeft zich hier dan ook niet voorgedaan.
Het college is van plan om in de tweede helft van dit jaar de regeling een update te geven. Ook omdat het nu strikt genomen niet is toegestaan om giften van de voedselbank of de kledingbank aan te nemen. “Dat is een beetje een grijs gebied”, erkende Bults.

Martijn van Meppelen Scheppink erkende dat de gemeente giften toestaat. "Maar het moet geen coulance zijn, maar beleid.” Daarom wil hij er met de motie voor zorgen dat het in beleid wordt vastgelegd.
Verschillende fracties verweten de indieners van de motie ‘populisme'. "Ik ben verbaasd dat er zoveel mitsen en maren zijn bij een motie voor mensen die het in deze coronacrisis moeilijk hebben”, reageerde Van Meppelen Scheppink.
Naast EVB en SGP/CU kreeg de motie ook de aarzelende steun van GroenLinks en de PvdA. "Deze motie geeft mensen in ieder geval een steuntje in de rug”, zei Marcel Eichhorn (PvdA). CDA, VVD, D66 en Winnie Hofland stemden tegen. Het college wordt nu verzocht om de regels voor de bijstand aan te passen.