Maasstad Ziekenhuis trots op 2020

REGIO - Het Maasstad ziekenhuis sluit het coronajaar 2020 af met een positief resultaat van 8,4 miljoen euro.
“Ondanks niet voorziene uitgaven door corona, minder geleverde reguliere zorg en extra investeringen hebben we 2020 met een positief financieel resultaat kunnen afsluiten. Het is een dubbel gevoel, maar we kunnen hier met z’n allen trots op zijn”, aldus Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis.
Na de eerste coronagolf in maart 2020 besloot de raad van bestuur de Intensive Care afdeling van het Maasstad Ziekenhuis met 8 bedden uit te breiden, om zo de opvang van corona patiënten te kunnen garanderen in een optimale omgeving. Ook is als gevolg van corona extra geïnvesteerd in de aanschaf en onderhoud van laboratoriumapparatuur. Hierdoor was het mogelijk om coronatesten uit te voeren voor de GGD en zo voldoende testcapaciteit in de regio te bieden.
De pandemie zorgde niet alleen voor extra uitgaven, maar door het uitstellen van allerlei geplande projecten, ook voor lagere afschrijvingen. Ook ontving het ziekenhuis financiële compensatie van zorgverzekeraars voor de zorg die als gevolg van de grote toeloop van patiënten met COVID-19 niet geleverd kon worden. Daardoor sloot het Maasstad Ziekenhuis het jaar toch af met een positief financieel resultaat. Dit resultaat is iets minder dan in 2019.


Projecten Waterschap vertraagd

REGIO - Waterschap Hollandse Delta realiseerde in 2020 meer projecten en activiteiten dan in voorgaande jaren.
Het waterschap sloot 2020 af met een positief resultaat van ruim 18 miljoen euro.
Het positieve resultaat moet worden gerelativeerd. De helft ervan wordt veroorzaakt door uitgevoerde werkzaamheden die niet ten laste kwamen van de exploitatie, maar door de omvang van deze projecten werden overgeheveld naar het investeringsbudget. Daarnaast liepen veel projecten vertraging op door externe omstandigheden zoals corona. Baggerwerk kon niet worden uitgevoerd omdat het waterschap de bagger niet kwijt kon vanwege de PFAS-problematiek. En op het personeelsbudget is een overschot van 3,5 miljoen euro ontstaan, omdat het aantrekken van technisch personeel nog niet is afgerond. Het algemeen bestuur verzocht om een nadere analyse van het resultaat over 2020.
In juni bespreekt de Verenigde Vergadering de plannen en opgaven voor de komende jaren samen met de analyse over 2020.