Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Kijk links, kijk rechts…

Er is zo’n heel bekend kinderliedje over links en rechts kijken en dan oversteken. Laten we dit liedje standaard in een auto inbouwen, zodat je bij het starten van de auto eerst dit liedje hoort voordat je de weg opgaat. Want voorrang geven en goed links en rechts kijken zit erbij lang niet iedereen in, inclusief mezelf.

Af en toen betrap ik mezelf erop dat ik iets te snel over een zebrapad rijd, terwijl er iemand al op de eerste streep staat. Vaak word je dan nagekeken alsof je een zwaar asociaal persoon bent (eerlijk is eerlijk: andersom zou ik het net zo asociaal vinden). Of verkeer van rechts, waarvan je jezelf te laat realiseert dat zij wel degelijk voorrang hadden… het zijn van de situaties waar je terugdenkt aan de momenten dat je vroegere rijinstructeur de rem keihard intrapte en zei: “Wat wilde jij nou doen?!”.

Dat er agressief en asociaal gereden wordt, is daarentegen wel een feit. Het is nog weinig voorgekomen dat ik zonder een bumperklever de snelweg verlaten heb of dat ik niet iemand heb zien rijden met de telefoon achter het stuur. Of zou dat gewoon de nieuwe rijstijl zijn? Een soort overgangsfase naar het tijdperk met de zelfsturende auto’s? Want dan rijd je dichter op je voorganger en kan je met je telefoon achter het stuur zitten. Het lijkt me dat veel mensen daarnaar uit zullen kijken. Als we onze koningin moeten geloven, dan dienen zich met deze toekomstige zelfsturende auto’s weer andere frustraties aan: “Ik reed dertig en ik kon hem niet inhalen.”, horen we onze koningin zeggen na haar ritje in de zelfsturende auto tijdens Koningsdag 2021. Tsja… ieder nadeel z’n voordeel? Of is het andersom?

In Rotterdam staat in de buurt van de koopgoot een tekst op de stoep: “De stap die u zet – zet ‘m weloverwogen – nooit zet u die weer”. Ik maak er vandaag van: “Elke kilometer die u rijdt – rijd ‘m weloverwogen – nooit rijdt u die weer”.


Minder aanmeldingen voor Burgernet

BARENDRECHT - In Barendrecht waren op 31 december 2020 in totaal 4.019 personen aangemeld bij de politie als deelnemer van Burgernet, een afname van 2 procent ten opzichte van 31 december 2019.

De dekking van Burgernet zit in Barendrecht nog onder het streefcijfer van 10 procent gemiddeld voor de eenheid, maar de gemeente zit wel boven het minimum van 5 procent. De Burgernet app is in Barendrecht 663 keer gedownload in 2020.
Gebruikers van Burgernet krijgen een bericht als er in bun omgeving een vermissing of een andere calamiteit plaatsvindt.

www.burgernet.nl