Het Noodfonds pleit voor gratis openbaar vervoer aan minder draagkrachtigen.
Het Noodfonds pleit voor gratis openbaar vervoer aan minder draagkrachtigen. Foto:

Diaconaal noodfonds komt tien keer in actie

BARENDRECHT – Gratis openbaar vervoer zou de mobiliteit van minder draagkrachtigen vergroten. Dat stelt de Stichting Diaconaal Fonds voor Bijzondere Noden Barendrecht in haar eerste jaarverslag. Het fonds is het afgelopen jaar tien keer in actie gekomen. Het is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Barendrecht.

In een aantal gevallen was er sprake van schuldhulpverlening of bewindvoering. “Het Diaconaal Fonds honoreert in het algemeen aanvragen alleen als er sprake is van professionele begeleiding (Kijk op Welzijn of wijkteams) die gericht is op het verbeteren van de noodsituatie in het betreffende huishouden en als de beperkte bijdrage van het Diaconaal Fonds daarin daadwerkelijk iets kan betekenen. Soms betreft het kleine materiele zaken zoals reparatie of vervanging van een kapotte kachel of wasmachine die om een acute oplossing vraagt maar de financiële ruimte ontbreekt”, legt een bestuurslid uit.

Er is een lening verstrekt aan een aanvrager die zo zijn schuld kon aflossen bij een zorgverzekeraar en daardoor over kon gaan naar de zogenaamde gemeentepolis bij een zorgverzekeraar. Dat geeft voor de aanvrager het voordeel dat geen eigen risico wordt berekend. De ontvanger lost af in een afgesproken aantal termijnen.

“In een andere noodsituatie hebben we als noodfonds de verhuiskosten kunnen vergoeden en in weer een andere situatie kunnen zorgen voor een goed bed of andere kleine voorzieningen.”

Bij twee andere aanvragers speelde een belangrijke rol dat een bezoek aan een therapeut, naaste familie en het werk alleen met het openbaar vervoer kon. “Omdat de aanvrager jonger is dan de pensioengerechtigde leeftijd had deze aanvrager geen recht op gratis openbaar vervoer. Om die reden heeft het noodfonds gezorgd voor een mooie tweedehands fiets.”

Het bestuur van het noodfonds heeft een brief gestuurd naar de gemeenteraad om deze ervan te overtuigen dat door het aanbieden van gratis openbaar vervoer aan minder draagkrachtigen, de mobiliteit wordt vergroot.

“Uiteraard is het bestuur de gemeente Barendrecht, de plaatselijke kerken en particulieren dankbaar voor het beschikbaar stellen van middelen voor het giftenbudget. Ook dankt het bestuur plaatselijke ondernemers die bereid waren om tegen gereduceerde prijzen goederen te leveren bij toekenning van middelen door het Diaconaal Fonds. Dat waren in 2020/2021 het witgoed-en bruingoedbedrijf van de heer C. Karreman en World of Bikes. Daarnaast wordt goed samen gewerkt met andere instanties in Barendrecht”, aldus het bestuur van het fonds.

Informatie

Het Fonds wil alle Barendrechtse gezinnen en alleenstaanden met een laag besteedbaar inkomen helpen, als zij plotseling worden geconfronteerd met een materieel of financieel probleem en de voorliggende voorzieningen niet toereikend zijn. Het Fonds wil daarbij snel handelen en digitaal ingediende aanvragen binnen drie werkdagen afhandelen.
Het fonds springt bij als er professionele begeleiding wordt gegeven door b.v. Kijk op Welzijn of de wijkteams en als de beperkte bijdrage van het Diaconaal Fonds een daadwerkelijk verschil kan maken. Aanvragen worden alleen in behandeling genomen als deze worden ondersteund door een professionele organisatie als KijkopWelzijn of een andere maatschappelijke instelling, bijvoorbeeld het wijkteam.


Meer informatie op:
diaconaalfondsbarendrecht.nl