Willem Offerhaus (KPN) en wethouder Tanja de Jonge. Vanaf de poster kijkt Guus Bok toe.
Willem Offerhaus (KPN) en wethouder Tanja de Jonge. Vanaf de poster kijkt Guus Bok toe. Foto:

Toch glasvezelnet in Barendrecht

BARENDRECHT – Vanaf het einde van het jaar legt KPN in Barendrecht een glasvezelnetwerk aan. De overeenkomst hiervoor is woensdagmiddag 19 mei in het gemeentehuis ondertekend door wethouder Tanja de Jonge en KPN regiodirecteur Willem Offerhaus.

Iedere woning krijgt een KPN-glasvezelaansluiting. “Een mooie nieuwe stap. Het glasvezelnetwerk moet ons energiezuiniger, stabieler en sneller internet bieden,” aldus wethouder Tanja de Jonge.

Eind van dit jaar informeert KPN bewoners over de start van de werkzaamheden. In 2022 start KPN met de aanleg. Medio 2023 zou het grootste deel van Barendrecht aangesloten moeten zijn op het glasvezelinternet.

KPN start in Carnisselande, het westelijk deel van de gemeente. Daarna wordt het oostelijke deel aangesloten. De 15.000 aansluitingen worden in twee jaar aangesloten. Ook de bedrijventerreinen worden aangesloten op het glasvezelnet.

Een klein aantal woningen in het noordelijk deel van de gemeente wordt aangesloten via het Rotterdamse project van KPN.

Inwoners zijn vrij al dan niet gebruik te maken van de aansluiting. De aanleg van de glasvezelkabel tot aan de meterkast is gratis. “Voor ons is dit de vervanging van het koper. Dat heeft honderd jaar dienst gedaan”, zegt regiodirecteur Offerhaus.
KPN streeft ernaar om elk huis aan te sluiten. Als bewoners niet mee willen werken, wordt de kabel gelegd tot aan de buitengevel of tot aan de erfgrens. Een volgende bewoner kan dan de kabel laten verlengen.
Het werk wordt overdag gedaan. Bewoners worden tijdig geïnformeerd.

Wethouder Tanja de Jonge is blij dat KPN in Barendrecht aan de slag gaat. Een project van een ander bedrijf is gestaakt. Volgens de wethouder komen er bij de gemeente regelmatig vragen binnen over glasvezel. Vooral nu veel mensen thuis werken is er veel belangstelling voor sneller internet. Volgens De Jonge is het een bijkomend voordeel dat de glasvezelkabel energiezuinig is.

Als de glasvezelkabel er ligt, dan kan deze gebruikt worden voor allerlei diensten die er tegen betaling toegang toe krijgen.

Vragen

Fractievoorzitter Lennart van der Linden van Echt Voor Barendrecht heeft vragen aan het college gesteld over de overeenkomst met KPN. Hij wil weten waarom de brief over de overeenkomst op 11 mei is opgesteld, maar pas op 19 mei aan de raad is verstrekt. “Is het juist dat er hier krampachtig een eigen pers-momentje wordt geforceerd?”, vraagt Van der Linden.