Verzoek om mensen met schulden te helpen

BARENDRECHT – De gemeente moet onderzoeken of bij mensen met langdurige en hoog oplopende schulden de gemeentelijke schulden kunnen worden kwijtgescholden. Dat verzoekt SGP/CU in een motie die volgende week in de gemeenteraad wordt ingediend. Deze lijkt op de steun van een meerderheid te kunnen rekenen.

Aanleiding voor de motie is een verzoek van de WMO-adviesraad om in Barendrecht te onderzoeken om net als in Arnhem anders om te gaan met schulden. Het college zou hierover in gesprek gaan met de WMO-adviesraad. Omdat dit gesprek nooit heeft plaatsgevonden, komt er nu een motie met het zelfde verzoek.
"Heel goedwillende burgers kunnen in een moeras van schulden terechtkomen, waar ze niet uit komen als ze niet met een schone lei kunnen beginnen”, stelde indiener Martijn van Meppelen Scheppink. "Laten we er eens goed naar kijken”, is zijn oproep aan het college.
Volgens wethouder Nico Bults kan de gemeente al schulden aan de Leenbijstand kwijtschelden. Nog meer schulden kwijtschelden is volgens de wethouder moeilijk. Het zou de gemeente zelfs geld van het Rijk kunnen kosten. Hij is bereid hier met de indieners over te praten. Bults wees wel op de beperkte ambtelijke capaciteit. De ambtenaren die deze zaak moeten onderzoeken zijn al belast met de steunregelingen als gevolg van de coronacrisis.
Jacinta Floor (VVD) suggereerde dat de gemeente schulden op zou kunnen kopen. Daarna kan de schuld in een haalbaar tempo worden afgelost. Arie Kooijman (GL) zou het liefst zien dat specifiek naar schulden van jongeren wordt gekeken. Het CDA steunt de motie, EVB waarschijnlijk ook. PvdA vind de motie ‘bijna niet uitvoerbaar'.
(Vervolg op pagina 5.)