'We zijn als gemeente geen Sinterklaas'

(Vervolg van de voorpagina.)
Martijn van Meppelen Scheppink gaat de opmerkingen van andere partijen verwerken in de tekst van de motie. Hij beseft dat het voor de wethouder moeilijk is om de motie uit te voeren. “Maar wethouder zijn is ook niet eenvoudig.”

Als de motie volgende week wordt aangenomen, dan wordt het college verzocht om aan te geven wat er mogelijk is om mensen met langdurige en hoge schulden te helpen. Zomaar ineens alles kwijtschelden is daarbij geen optie, beseft Van Meppelen Scheppink. ‘We zijn als gemeente geen Sinterklaas.”


Weinig behoefte aan
inzet buurtrechter

BARENDRECHT – Het idee om net als in Rotterdam in Barendrecht een proef te houden met wijkrechters, kan buiten Echt Voor Barendrecht (EVB) op niet veel enthousiasme rekenen. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering van de raadscommissie Samenleving.

Richard Carlebeur (EVB) legde hier een motie voor om het college te laten onderzoeken of zo'n pilot in Barendrecht mogelijk is. Hij wijst op ervaringen hiermee in Rotterdam en Den Haag. "Het is echt een Rijdende Rechter-idee”, zegt Carlebeur. Hij ziet grote voordelen in deze laagdrempelige rechtsspraak. In Rotterdam eindigt 84 procent van de zaken in een schikking.
Burgemeester Jan van Belzen wees erop dat Barendrecht al werkt met buurtbemiddeling. Ook las hij in een evaluatie dat veel zaken bij de buurtrechter niet doorgaan, omdat één van beide partijen niet wil meewerken. Tenslotte verwacht de burgemeester dat het de gemeente nogal wat tijd en geld gaat kosten.
Gerdien de Lange - Leguijt (CDA) had ontdekt dat Barendrechters zich nu al tot de Rotterdamse wijkrechter kunnen wenden. Martijn van Meppelen - Scheppink (SGP/CU), zelf advocaat, vindt het experiment niet nodig. "De problematiek in hardcore Rotterdam-Zuid is toch van een andere orde dan waar we het in Barendrecht over hebben.”