Hoe goed zorgden we voor Barendrechtse historie?

"Monumenten worden bekeken door de erfgoedcommissie en uw bouwaanvragen gaan naar de welstandcommissie. Voor de nieuwe omgevingswet moet één commissie beide doen. De gemeente moet voor dat alles een nieuwe regeling opstellen. Uiteraard zorgvuldig. Daarom: Nu is het goede moment om het erfgoedbeleid te evalueren.
Is een dicterende topdown methode nog wel van deze tijd? Was er niet te veel wantrouwen jegens de burger? Alsof die niet zorgvuldig met zijn panden omgaat? Advies over historische achtergronden, kan beter resultaat leveren dan stroperige en onvoorspelbare bureaucratie. En financiële bijdrage voor onderhoud is daarbij redelijk. En is historie belangrijker dan duurzaam maken? Welzijnsbeleid is “algemeen belang”. Dus beleving van historie en een mooi straatbeeld zijn zaken voor de overheid. Maar wel met respect voor andere grondrechten van eigenaren.
Van belang is dat de evaluatie zorgvuldig wordt georganiseerd. Laat eigenaren van erfgoed enige leden voor de commissie aanwijzen. Het gaat om ongeveer 170 objecten, dus vertegenwoordiging is wel te organiseren. En zorg voor werkelijk onafhankelijke deskundigen. Niet zomaar even een bureautje inhuren. De adviseurs van Dorp Stad en Land, die al vele decennia de welstand en de erfgoed adviseurs van de gemeente waren, moeten natuurlijk niet “hun eigen vlees” gaan keuren."

Dr. N.B.M.Brantjes,
Barendrecht


Loten voor Zonnebloem

"Ook dit jaar kunt u weer loten kopen voor de Zonnebloem. De loten zijn een groot aandeel van de inkomsten van de Zonnebloem van Barendrecht. In verband met corona hebben wij twee mogelijkheden. De eerste is dat u de loten online kunt kopen via: www.zonnebloem.nl/barendrecht. De tweede mogelijkheid is dat wij de loten bij u thuis komen bezorgen. Hiervoor kunt u bellen naar 06-40499683. Thuisbezorgen doen we wanneer u minstens een boekje afneemt. Steun lokaal vrijwilligerswerk en maak kans op leuke prijzen!
Gelukkig mag het bezoekwerk nog steeds wel. Lijkt het u leuk om gezellig een wandelingetje te maken met iemand die dat hard nodig heeft? Neem dan contact op via onze site of liever nog, bel ons even op 06 – 14174669. Uiteraard hopen we dat er steeds meer mogelijk is zodat we onze activiteiten weer op kunnen pakken.
De Zonnebloem is er al ruim 70 jaar voor mensen met een fysieke beperking voor wie dagelijkse zaken niet vanzelfsprekend zijn. Onze vrijwilligers laten zien dat er véél meer mogelijk is! Met aandacht, activiteiten, vakanties en betere mobiliteit en toegankelijkheid. Er kan zoveel meer dan je denkt."

Adriana de Vries
Barendrecht


Bericht van de Wereldwinkel

"Na een lange periode bestellingen rondbrengen is de Wereldwinkel op de Middenbaan weer open. Op deze plaats willen wij alle klanten die ons hebben gesteund in deze lastige periode hartelijk danken voor hun support.
De medewerkers van de winkel zijn allemaal vrijwilligers. Daarom ook dank aan de vrijwilligers die tijdens de periode van fysieke sluiting het mogelijk hebben gemaakt dat de verkoop via bestellingen en afleveren kon doorgaan.
Door verloop onder de medewerkers zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers die met een zekere regelmaat in de winkel willen staan. De diensten zijn, samen met een collega, een halve dag per week, ochtend of middag (ook zo nu en dan op de zaterdag). Heeft u enige winkelervaring of wil u graag ervaring opdoen en heeft u een klantgerichte houding dan zijn we naar u op zoek. U kunt langs komen in de winkel om u aan te melden of contact opnemen met Miep Wanning (tel. 06-41825544)."

Mees Hogerwerf,
Wereldwinkel Barendrecht