Sanne van der Werff.
Sanne van der Werff. Foto:

Sanne gaat nu voor goud

Door Jeffrey van der Maten

BARENDRECHT - Sanne van der Werff (23) groeide afgelopen april uit tot de grote ster van korfbaltopclub PKC in Papendrecht. Als topscorer in de finale leverde ze een flinke bijdrage aan de eerste landstitel in jaren, waarmee ze een plek verdiende tussen de beste spelers: met Oranje gaat nu de blik op goud.

Waar ze tien jaar geleden rondliep? Even blijft het stil aan de andere kant van de lijn. In 2011 droeg Van der Werff nog de clubkleuren van KV Vitesse, waarmee ze onderin de hoofdklasse van de C-jeugd bungelde. Anno 2021 is ze de beste dame van de Korfbal League, het allerhoogste niveau, én debuteerde ze onlangs in de selectie van het Nederlands team.

Het is hard gegaan, beseft ze zelf ook. “Nee, dit had ik natuurlijk nooit verwacht.” Tien jaar geleden overwoog ze nog te stoppen. ,,Bij Vitesse miste ik het plezier. Ik heb lang getwijfeld: stop ik ermee of probeer ik het nog ergens anders? Op dat moment speelde ik ook in het district zuidwest, met talentvolle spelers uit de regio. Daar had ik het wel meteen naar mijn zin.”
Ze hakte de knoop door en verkaste naar het grote PKC in Papendrecht. “Ik was al blij dat ik daar in het eerste team kwam.”

Plezier

In de B1 kon ze zich meten met de beste spelers uit haar generatie. “Ik kreeg meteen het plezier terug. Ik kwam in een nieuwe omgeving terecht, maakte veel stappen op korfbalgebied... Voor mij is plezier het belangrijkste. Natuurlijk is het dak mooi dat het samengaat met presteren, maar daar draaide het niet puur om voor mij.”

Ze doorliep alle eerste jeugdteams en werd zelfs een jaar eerder overgeheveld naar de senioren. Ze begon in het tweede team, maar kreeg twee seizoenen geleden een vaste basisplaats in de hoofdmacht. Daar vertolkte ze afgelopen april een absolute hoofdrol door met acht treffers aan de basis te staan van de 22-18 zege op Fortuna. PKC verzekerde zich daarmee van de eerste landstitel sinds 2015.

Alle schijnwerpers waren gericht op Van der Werff. “Het was echt hartstikke mooi. Een goede finale was het niet, maar het is heel motiverend dat je tot zoiets kan uitgroeien. Zelf had ik nog nooit zo vaak gescoord, haha. Als team wilden we deze prijs dolgraag winnen.” Ook familie en vrienden zagen Van der Werff schitteren in de finale. “Ja, mijn telefoon stond na afloop wel roodgloeiend”, lacht ze. “Ik heb alles de volgende dag rustig beantwoord. Het was leuk om te zien dat zoveel mensen meeleefden.”

EK-goud

Na het korfbalseizoen volgende kers op de taart. Van der Werff werd opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands team, dat komende zomer jaagt op EK-goud. “Of het een verrassing was? Ik kreeg wat berichtjes dat iedereen er vanuit ging, maar zelf deed ik dat nog niet. Het is natuurlijk ook maar de vraag waar de bondscoach naar op zoek is.”

Die trainer bleek op zoek naar de kwaliteiten van Van der Werff. Daarmee kwam haar laatste droom uit. “Deelname aan het EK en spelen voor je land, dat zijn een van de mooiste dingen die ik had kunnen bereiken. Nu droom ik van een Europese -en wereldtitel. Ook hoop ik op clubniveau nog flink wat prijzen te pakken.”

Wikipedia

Daarmee zou de studente Geneeskunde haar droomvlucht door de korfbalwereld voltooien. De keuze om tien jaar geleden niet te stoppen, heeft zich dubbel en dwars uitbetaald. Ze traint drie keer per week bij het topsportcentrum in Papendal, heeft zelfs een eigen Wikipedia-pagina. “Ja, dat is wel heel iets anders dan ik had verwacht. Voor mij draait het nu volledig om korfbal en daar geniet ik van.”

De pagina over Sanne op Wikipedia is hier te vinden:
nl.wikipedia.org/wiki/
Sanne_van_der_Werff