Gemeente Barendrecht koopt aandelen Stedin

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht wil netbeheerder Stedin steunen door voor 900.000 euro aan aandelen te kopen.

Barendrecht is voor 0,45 procent aandeelhouder van Stedin. Het bedrijf heeft de aandeelhouders gevraagd om de financiële positie met 200 miljoen euro te versterken. Stedin kan dan tegen gunstige voorwaarden geld lenen, dat nodig is voor de energietransitie.

Dick Heijboer (EVB) vindt de aankoop ‘zeer onverstandig’, omdat de gemeente Barendrecht er zelf financieel niet goed voorstaat. Volgens EVB komt de 200 miljoen euro er ook wel zonder Barendrecht, omdat grote gemeenten als Rotterdam en Dordrecht al meedoen. EVB diende een motie in om te onderzoeken of de Staat de aandelen Stedin wil overnemen.
Arno Schippers (CDA) stelde daar tegenover dat we ‘ons als Barendrecht niet aan onze verantwoordelijkheid moeten onttrekken’. Daar waren de andere coalitiepartijen het mee eens. Wethouder Nico Bults verzekerde dat de gemeente de aandelen uit eigen middelen kan betalen.

Het voorstel om aandelen aan te kopen werd met de 15 stemmen van de coalitie aangenomen. Aan een onderzoek naar de verkoop van de aandelen heeft de coalitie op dit moment geen behoefte.


Het Kruispunt doet mee aan collecte

BARENDRECHT - Tot en met 5 juni doet Het Kruispunt mee aan de jaarlijkse actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De collecte is dit jaar voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst van de actie is voor de organisaties die actievoeren. Het Kruispunt vraagt donaties voor het project BAR-TALK, een terugkerende talkshow voor én door bewoners uit Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Het Kruispunt organiseert BAR-TALK samen met de Bibliotheek AanZet en Groener Gras Producties.