Aan de Lorenzweg zou plaats zijn voor een ‘energy- en mobility hub’.
Aan de Lorenzweg zou plaats zijn voor een ‘energy- en mobility hub’. Foto:

Onderzoek naar ‘energy- en mobility hub’

BARENDRECHT – Er komt een onderzoek naar het opzetten van een ‘energy- en mobility hub’ aan de Lorenzweg en de Dierensteinweg. De gemeenteraad heeft hier dinsdag 90.000 euro voor beschikbaar gesteld.

Het terrein tussen het Shell tankstation en het Beren-restaurant vormt een prominente entree van Barendrecht. Het is opvallend leeg, terwijl in de omliggende bedrijventerreinen er krapte is.

In de notitie die aan de gemeenteraad is gestuurd, is te lezen dat op korte termijn een aantal contracten van gebruikers in het gebied afloopt. Inmiddels hebben ondernemers andere wensen. Bovendien worden in de omgeving Nieuw-Reijerwaard (bedrijven) en Stationstuinen (woningen) ontwikkeld. Daarbij passen concepten voor mobiliteit en duurzaamheid.

Er komt nu een onderzoek naar een ‘energy- en mobility hub’. Hier kunnen verschillende vormen van mobiliteit samen komen. Dat varieert van kort de auto voltanken tot een langere stop voor een zakelijke afspraak, het afhalen van een pakket en fitness. Parkeren voor de bedrijventerreinen BT Ooost, Dierenstein en Dutch Freshport is hier ook mogelijk. Er wordt nu onderzocht of dit haalbaar is.


Technasium leerlingen Dalton Lyceum in finale

BARENDRECHT - Elk jaar wordt er in samenwerking met een andere opdrachtgever een nieuw project ontwikkeld voor technasiumscholen in de regio. Van Clear Rivers en het Maritiem Museum Rotterdam kregen technasiumleerlingen dit jaar de opdracht om de Plasticvanger door te ontwikkelen en nóg slimmer te maken. Scholieren van zeven technasia, waaronder het Dalton Lyceum Barendrecht, verdiepten zich in manieren om drijvend plastic uit het water te halen en ontwierpen hun eigen plasticvangers.
De voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) biedt nu plaats aan bedrijven, onderwijs en onderzoek. De ideale plaats voor de finale, die plaatsvond in de het Innovation Dock. De leerlingen kregen een rondleiding in de RDM-campus en Hogeschool Rotterdam gaf een presentatie over hun activiteiten omtrent Plastic Soep. Na een korte pauze was het grote moment aangebroken: onder toeziend oog van de Rotterdamse wethouder Arno Bonte, museumdirecteur Bert Boer en Ramon Knoester Founding Director van Clear Rivers presenteerden de beste teams van 6 verschillende Technasium scholen hun technische idee en prototype bij het bassin van het aqualab. De jury, bestaande uit Ramon Knoester, Arno Bonte en Bert Boer, selecteerde uiteindelijk welk team van de finalisten de beste prestatie hadden geleverd.
Het ontwerp van het team van het Christelijk Lyceum Delft kwam als winnaar uit de bus.

Het finalisten team van het Dalton Lyceum Barendrecht.