Verzet tegen festival in de Zuidpolder

BARENDRECHT – Het plan om volgend jaar alsnog het muziekfestival Lekker & Live te houden in de Zuidpolder leidt tot verzet van omwonenden en van een deel van de gemeenteraad. Dat bleek dinsdag 8 juni tijdens een vergadering van de raadscommissie Ruimte.

Lekker & Live zou oorspronkelijk vorig jaar plaatsvinden op het terrein naast De Kleine Duiker. Er werd gerekend op 12.000 bezoekers verdeeld over twee dagen. Kaarten zouden 65 euro kosten en er werden pendelbussen tussen het station en de Zuidpolder ingezet. Vorig jaar en dit jaar ging het festival niet door de coronamaatregelen. Het moet nu op 15 en 16 juli 2022 plaatsvinden.

De gemeente wilde vorig jaar vergunning verlegen voor het festival. Het zou niet zorgen voor blijvende verstoring van flora en fauna in de polder.

Bewoners
Ewout Booij, bewoner van de 3e Barendrechtseweg, sprak in namens een aantal bewoners. Hij vertelde dat de gemeente of de organisatie van het festival nooit met de bewoners heeft overlegd. Volgens Booij is het terrein niet geschikt voor het festival, omdat het naast de begraafplaats ligt. Bovendien staat het bestemmingsplan geen festivals toe.

Motie
Raadslid Ada Dekker (GL) dient op 29 juni tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in. Ze legde het concept aan de commissie voor. GroenLinks vraagt het college om een andere plek te zoeken voor dans- en muziekevenementen. In de Zuidpolder zijn deze evenementen niet toegestaan volgens het bestemmingsplan. GroenLinks is op zich niet tegen Lekker & Live.

De motie kan in ieder geval rekenen op steun van SGP/CU en het CDA. Johan Lengkeek (CDA) stelt voor om ook in de motie te vermelden dat in de Zuidpolder een begraafplaats ligt.
Matthijs van der Welle (VVD) ziet liever een motie die aangeeft hoe een festival wel kan plaatsvinden. “Want er zijn altijd mensen die er overlast van ondervinden.” De fractie van EVB moet de motie nog bespreken.

Op 29 juni zal blijken of er in de gemeenteraad een meerderheid is voor de motie van GroenLinks.