Nog een paar dagen en dan haalt Irene van den Berg - Weerman haar kasten leeg.
Nog een paar dagen en dan haalt Irene van den Berg - Weerman haar kasten leeg. Foto: Ronald Hooijmeijer

Afscheid huisarts Irene van den Berg – Weerman

BARENDRECHT – Na ruim 31 jaar neemt huisarts Irene van den Berg – Weerman afscheid. Per 1 juli aanstaande draagt ze haar praktijk over aan Steven Chin-A-Tam.

Het begon allemaal 36 jaar geleden. Na de afronding van haar studie ging van den Berg – Weerman in de huisartsenpraktijk van haar vader in Rotterdam – Zuid aan het werk. Na vijf jaar was het tijd om zelfstandig verder te gaan. Een advertentie in Weekblad De Schakel bracht haar naar Barendrecht. Van den Berg: ,,In die tijd werd er vanuit het gemeentebestuur bepaald of er een huisartsenpraktijk bij moest komen. Ik ben dus op sollicitatiegesprek geweest bij een wethouder en kreeg toestemming een praktijk te openen. Daar hield overigens direct de bemoeienis van de gemeente op. Verder was het aan mij om een vestiging te vinden en patiënten te krijgen. In het begin had ik niets. Een of twee patiënten per dag en verder wachten bij de telefoon. De gaf mij wel de gelegenheid om Barendrecht te leren kennen. Ik kwam uit de stad en de overgang naar een dorp, dat was toch wel wat. Ik weet nog dat ik van een winkelier op de Middenbaan kleding meekreeg zonder te betalen, omdat mijn portemonnee nog thuis lag. Ik kon het bijna niet geloven en wist niet hoe snel ik terug moest gaan, om te betalen. Zoveel vertrouwen, dat was ik in de stad niet gewend.”

De afgelopen drie decennia heeft de huisarts mooie, maar ook minder mooie herinneringen gebracht. Thuis en bij collega’s vond ze een luisterend oor om te reflecteren en los te laten. Diepe indruk heeft de warme belangstelling gemaakt die ze van patiënten kreeg, toen ze zelf door een ernstige ziekte getroffen werd. Van den Berg: ,,In het begin van mijn ziekzijn hield ik het voor mijzelf. Zo ben ik nu eenmaal opgevoed. Werk en privé gescheiden houden. Ik liep met gebogen hoofd over straat om maar niemand te hoeven spreken. Dat deed mij geen goed. Toen ik dat los kon laten en mijn patiënten heb geïnformeerd, heb ik zoveel warme, ontroerende belangstelling gehad. Ik zal het nooit vergeten. Die periode heeft mij ook als persoon veranderd. Sinds die tijd ben ik meer open naar mijn omgeving en ik krijg dat ook terug. Recent heb ik een doos vol met kaarten meeverhuisd naar ons nieuwe huis. De mooie herinneringen koester ik.”

Nog een paar werkdagen en dan haalt de dokter haar kasten leeg. De zorg voor haar patiënten gaat over naar een ander. Van den Berg: ,,Ik heb lang gezocht naar een opvolger waaraan ik mijn patiënten met een goed gevoel kan overdragen. In Chin-A-Tam heb ik die gevonden. Hij is ook nog een echte familiedokter.”
,,Het laatste jaar heb ik ervaren als een tropenjaar. De coronamaatregelen gaan dwars tegen mijn natuur in. Ik heb juist altijd de mensen opgezocht. Het contact zo innig mogelijk gehouden. En met corona moest dat contact zo min mogelijk. Ik vind het dan ook jammer dat ik de patiënten niet persoonlijk gedag kan zeggen. Het waren prachtige jaren waar ik met dankbaarheid op terugkijk.

Door mijn werk ben ik in Barendrecht gekomen. Een mooie gemeente met prachtige mensen, waar ik met plezier blijf wonen.”

De praktijk is gevestigd in Gezondheidscentrum Kruidentuin