Vrijwilliger Wil Wevers en deelnemer Moniek Versteeg klaar voor een nieuwe rit met AutoMaatje.
Vrijwilliger Wil Wevers en deelnemer Moniek Versteeg klaar voor een nieuwe rit met AutoMaatje. Foto:

Op weg met AutoMaatje: ‘Ze zijn allemaal even vriendelijk’

BARENDRECHT- In gesprek met een deelnemer en een vrijwilliger van ANWB AutoMaatje. AutoMaatje vervoert inwoners van Barendrecht van alle leeftijden van A naar B. ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van 30 cent per kilometer aan de vrijwillige chauffeur.

Moniek Versteeg maakt regelmatig gebruik van de diensten van ANWB AutoMaatje. Moniek heeft sinds 8 maanden een visuele beperking en moet vooral nog wennen aan de structuur. ‘Voorheen was geen structuur, mijn structuur. Door mijn beperking ben ik nu meer genoodzaakt om vooruit te plannen’.

Ervaringen

Voordat Moniek gebruik maakte van ANWB AutoMaatje, ging ze van A naar B door middel van een taxi. Dit koste haar veel geld, dat niet vergoed wordt door de verzekering. Daarnaast miste ze de persoonlijke aandacht en een rechtstreekse rit van en naar opgegeven locatie.

"Op een bepaald moment wees mijn buurvrouw mij op een artikel in De Schakel over ANWB AutoMaatje. Hierdoor ben ik in contact gekomen van Marlies Burger van KijkopWelzijn en steeds meer gebruik gaan maken van de diensten", zegt Moniek. Moniek heeft veel positieve ervaringen met alle vrijwillige chauffeurs van AutoMaatje. "Ze zijn allemaal even vriendelijk", zegt Moniek met een lach op haar gezicht.

Versoepelingen

Moniek maakt nu vooral gebruik van AutoMaatje voor de medische ritten maar wil in de toekomst, nu het allemaal weer steeds meer kan en mag, ook eens een lange rit aanvragen. Nu er steeds meer versoepelingen komen, kunnen de mensen ook naar het theater, de bioscoop of een ander uitje gebracht worden.

Een stukje persoonlijke service is volgens Wil Wevers het belangrijkste van ANWB AutoMaatje. Wil is vrijwillige chauffeur en heeft op vaste dagen telefoondienst om de ritten in te plannen.

"Ik ben gepensioneerd en kan op deze manier iets betekenen voor de inwoners van Barendrecht. Ik vind het leuk om te rijden en met de mensen te kletsen. Vaak duurt het in de auto niet lang voordat mensen hun levensverhaal vertellen, ik vind dat erg interessant", zegt Wil.

Contact

Om een rit in te plannen kan men bellen met 0180-626400 of mailen naar automaatje@kijkopwelzijn.nl. Moniek ligt toe, ‘de communicatie verloopt soepel, de chauffeurs zijn op tijd en rijden goed. Dat ik gebruik kan maken van Automaatje neemt voor mij zorgen weg. Hierdoor hoef ik me niet druk te maken over een trein die vertraging heeft of de drukte in het openbaar vervoer’.

Bij KijkopWelzijn zit op maandag- woensdag- en vrijdagochtend van 9 tot 12 uur een team vrijwilligers klaar om de verzoeken van inwoners van Barendrecht aan te nemen. Inwoners kunnen zowel ritten binnen Barendrecht als (ver) buiten Barendrecht aanvragen.

Sommige chauffeurs brengen de deelnemers wanneer nodig ook naar Groningen of juist beneden in het land. Tevens zijn er chauffeurs die het geen probleem vinden om huisdieren mee te nemen in hun auto. Dit soort aanvragen kunnen telefonisch besproken worden met de telefonisten van AutoMaatje op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9 tot 12 uur.