Spanning op de baan van Fietscrossclub Barendrecht. (foto: pr)
Spanning op de baan van Fietscrossclub Barendrecht. (foto: pr) Foto:

BMX-rijders mogen weer starten

BARENDRECHT - Na anderhalf jaar zonder wedstrijden mochten de Nederlandse BMX rijders, afgelopen weekend dan eindelijk weer een wedstrijd rijden. Een grote eer voor Fietscrossclub Barendrecht; de eerste Nationale wedstrijd na de lock-down maar ook de eerste Top-Competitie wedstrijd ooit die zij mochten organiseren.

Heel lang was het onzeker of de wedstrijd kon plaats vinden. Maar na de versoepelingen van 5 juni werd duidelijk dat de wedstrijd bij FCC Barendrecht, onder strikte voorwaarden, kon doorgaan. “Heel blij waren we met de samenwerking met de gemeente Barendrecht en de veiligheidsregio om de vereiste vergunning te verstrekken”, vertelt een van de organisatoren.

In het korte tijdsbestek van twee weken moest de wedstrijd georganiseerd worden, rekening houdend met covid maatregelen zoals de verdeling naar twee wedstrijddagen, het reduceren van leeftijdscategorieën en het ontbreken van toeschouwers en minimale begeleiding van deelnemers.
Er werd een livestream geregeld welke nodig was om ouders en andere geïnteresseerden de gelegenheid te geven om de wedstrijd mee te beleven. Maar ook om sponsoren nog meer te betrekken bij het evenement. De drijfveer van FCC Barendrecht om dit evenement te organiseren was de liefde voor de sport en de sporters eindelijk weer te laten doen wat ze het liefst doen, namelijk op een faire manier de strijd aangaan op de baan.

Zaterdag

Na de laatste voorbereidingen mocht FCC Barendrecht afgelopen zaterdag de Boys tot en met 12 jaar en de categorie cruisers (13 tot en met 16 jaar) ontvangen. Gezonde spanning bij zowel rijders als ouders/begeleiders, maar ook heel veel enthousiasme was op vele gezichten te zien. Voor een groot aantal rijders was dit hun eerste Nationale wedstrijd, en dat zonder je ouders vormde voor veel jonge rijders een extra uitdaging. Maar dat ging ze met hulp van de clubbegeleiders toch heel goed af. Al snel hadden de officials en medewerkers hun draai gevonden en zat de vaart in de wedstrijd en werden mooie spannende races gereden.

Zondag

De tweede wedstrijddag was het de beurt aan de oudere rijders boys 13 tot en met 16 en girls tot en met 16 jaar. Hiermee ging de snelheid op de baan flink omhoog.
Naast het plezier om weer te racen was ook het weerzien van veel BMX-vrienden. Speciaal voor deze groep speelde mee dat dit de 1e en laatste wedstrijd is voor het NK in Haaksbergen, wat zorgde voor extra spanning omdat niemand wist waar ze stonden ten opzichte van de concurrentie. Tevens waren tijdens deze wedstrijd EK en WK kwalificaties te verdienen.