De containers hebben een lezer voor de afvalpas.
De containers hebben een lezer voor de afvalpas. Foto:

Activiteiten in de zomer

BARENDRECHT- KijkopWelzijn houdt ook deze zomer, van 21 juli tot 26 augustus, meerdere activiteiten voor volwassenen en senioren.  Er is voor iedereen een passende activiteit.
Voor de creatieveling is de mogelijkheid een workshop handlettering (21 juli) of stilleven verven (11 augustus) te volgen met achteraf een high tea. Voor degene die wat actiefs zoeken stippelt de organisatie een fietstocht (27 juli) en wandeltocht (17 augustus) uit, waarbij deelnemers tussentijds worden voorzien van een versnapering. Verder is er een mindfulnesswandeling (8 augustus) onder begeleiding van een mindfulnesstrainer. Tot slot kunnen deelnemers schilderen (26 augustus) aan de Waal in een prachtige setting. De laatste activiteit kost 15 euro om aan deel te nemen, de overige activiteiten zijn gratis.

Kijk voor alle informatie over deze activiteiten op www.kijkopwelzijn.nl. Inschrijven kan per mail via balie@kijkopwelzijn.nl met daarin de naam, adres en telefoonnummer per deelnemer. Tevens kan het telefonisch via 0180 691 800 van maandag tot en met donderdag tussen 9 en 15 uur en vrijdag tussen 9 en 12 uur. Let op, vol is vol.


‘Afvalpas is even wennen voor iedereen’

BARENDRECHT - In Barendrecht gebruiken we vanaf nu de afvalpas om de ondergrondse afvalcontainers te openen. De pas is in heel Barendrecht bezorgd, begrepen we van BAR afvalbeheer. Enkele problemen met levering en gebruik ervan zijn grotendeels opgelost.

De afvalpas is even wennen voor iedereen, constateert CDA-fractievoorzitter Johan Lengkeek. “Sommige inwoners hebben vragen over het weggooien van hun medisch afval of het weggooien van hun speciale zakken zwerfafval. Inwoners die medisch afval hebben of inwoners die zwerfvuil rapen zouden dan meer gaan betalen dan de gemiddelde Barendrechter omdat ze vaker afval moeten weggooien. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Juist het scheiden van dit afval draagt bij aan een beter milieu. En moet de inwoner dus zeker niet extra geld gaan kosten. CDA Barendrecht heeft dat nagevraagd en het blijkt gelukkig dat BAR afvalbeheer daar al passende oplossingen voor bedacht. Maar uit veel reacties van onze leden en inwoners blijkt dat dit onbekend is. “
Hoe is dat dan geregeld?

Medisch afval
De term Medisch Afval staat in de afvalstoffenverordening van Barendrecht. Onder Medisch Afval valt ook incontinentiemateriaal. Het incontinentiemateriaal kan apart opgehaald worden bij de bewoner. Daarmee scheiden we meteen een groot deel van de afvalstroom, en hoeft de bewoner niet extra te betalen.
Om dit op te laten halen, belt u met de gemeente. Zij verbinden u direct door met een zogenoemde afvalcoach en u maakt samen een afspraak voor het ophalen van de zakken.

Zwerfafval
In Barendrecht hebben bijna 1000 inwoners een zwerfafvalpakket aangevraagd bij de gemeente. Daarmee rapen ze zwerfvuil op uit de omgeving en gooiden de zakken normaal gesproken in de ondergrondse restafvalcontainer. Nu de containers afgesloten zijn, zou dat betekenen dat de vrijwilligers moeten gaan betalen voor hun ingezamelde zwerfvuil. Ook dat kan niet de bedoeling zijn.
Ook hiervoor is een oplossing. In het zwerfafvalpakket dat vrijwilligers krijgen zit naast de grijper en de zakken ook een envelop met informatie: Het zwerfafval kan gemeld worden bij www.onzetoekomstisduurzaam.nl en die haalt dat dan op bij het thuisadres van de vrijwilliger.
Wel moet de zwerfafvalzak voorzien worden van een speciale sticker, die ook in de envelop zit.

Informatie
bar-afvalbeheer.nl/
veelgestelde-vragen/