Distinto opent tweede locatie

BARENDRECHT - Distinto - aanbieder van jeugdhulp in Barendrecht opent een tweede locatie.
Al meer dan tien jaar biedt de organisatie begeleiding en opvang aan kwetsbare kinderen en jongeren en de groei zit er nog steeds in. Vanaf heden kunnen kinderen en jongeren ook bij Distinto terecht voor diagnostiek en behandeling. Daarnaast is het trainingsaanbod - in samenwerking met het CJG – flink uitgebreid.

Meer aanbod vraagt ook om meer ruimte en daarom opent Distinto op donderdag 1 juli een tweede vestiging op Stockholm 10 in Barendrecht. Deze ruime locatie geeft de organisatie de ruimte om zich verder te ontwikkelen.
Ingrid Hartog, directeur-bestuurder, is enerzijds blij met deze stap, maar het voelt ook dubbel: “Eigenlijk zouden we willen dat organisaties als Distinto niet meer nodig zijn, want dat zou betekenen dat er geen kinderen zijn die vastlopen vanwege hun beperking, of die opgroeien in een onveilig en ongezond gezinsklimaat. Maar de praktijk is helaas weerbarstig.”
“Er is van alles mis in de jeugdzorg en soms lijkt wat er gebeurt niet meer te zijn dan een druppel op een gloeiende plaat”, constateert Hartog. Toch blijft Distinto vasthouden aan de missie waar de organisatie zich vanaf het eerste uur voor inzet: hulp bieden aan kinderen en jongeren vanwege hun problematiek, maar vooral de gerichtheid hebben op het ‘normale’ en welke gezonde kracht hen - maar ook hun ouders - verder kan helpen.
Hartog: “Dat is soms een hele puzzel, die zoektocht naar hoe het anders en beter kan gaan. Met het kind en in het gezin. Beperkingen als autisme of een verstoorde hechting, maar ook een vechtscheiding of misbruik brengen een enorme complexiteit met zich mee. Zeker als de veiligheid in het geding is. Ongelofelijk moedig hoe ouders dan kwetsbaar durven zijn en om hulp durven vragen. En zolang die vraag bij ons neergelegd wordt, zullen we er zijn. Want de jeugd heeft tenslotte de toekomst.”

www.stichtingdistinto.nl 


Partijen willen af van BAR-organisatie

BARENDRECHT – Echt Voor Barendrecht (EVB) en de Ridderkerkse Partij 18Plus willen dat er een eind komt aan de BAR-organisatie. Beide partijen dienen in hun eigen gemeenteraad op 6 juli een voorstel in.

Voorgesteld wordt om het het BAR-construct, de fusie organisatie van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk, te ontmantelen. Voor de verkiezingen van maart 2022 moet het college een draaiboek opstellen. Zodat na de verkiezingen een besluit kan worden genomen.
Lennart van der Linden (EVB): “Het is zaak dat Barendrecht weer de volledige beschikking krijgt over eigen ambtenaren. Die voor één gemeentebestuur in plaats van voor drie werken. Dat zorgt volgens ons voor betere resultaten, lagere kosten en voor meer werkplezier van medewerkers. Veel van hen zijn ook klaar met dit construct”.
De BAR-fusie werd op 1 januari 2014 doorgevoerd. “Zonder dat de kiezer zich daarover kon uitspreken”, voegt men daar bij EVB aan toe. Met de fusie maakten de drie gemeenten een vlucht naar voren, omdat werd gevreesd voor een gemeentelijke herindeling. Het kabinet Rutte-II had in die tijd plannen voor gemeenten van minimaal 100.000 inwoners. “Gelukkig is dat beleid door de grote weerstand bij gemeenten snel losgelaten” stelt Fleur Stip (Partij 18Plus).

EVB heeft sinds haar oprichting in 2013 geageerd tegen het BAR-construct. En pleit consequent voor een sterke zelfstandige gemeente Barendrecht, met eigen ambtenaren.  Van der Linden signaleert 8 jaar later dat ook andere partijen inmiddels tot andere inzichten lijken te komen. EVB stelt voor dat het college van Barendrecht een draaiboek opstelt, waarin de ontmanteling wordt voorbereid. Maar wil pas na de verkiezingen een besluit nemen. Van der Linden: “Grote besluiten neem je volgens ons pas ná verkiezingen. Nadat inwoners zich erover uit kunnen spreken.”
"Aan de inzet van de ongeveer 1.000 ambtenaren die werkzaam zijn bij de BAR-Organisatie twijfelt Partij 18Plus niet. Iedere dag doen zij hun uiterste best om de inwoners en ondernemers van de drie gemeenten te bedienen. Het probleem zit hem in het organisatiemodel. Namelijk dat dezelfde ambtenaar voor drie gemeenten die op bijna alle vlakken totaal verschillend zijn, beleid moet schrijven of uit moet voeren” vervolgt Fleur Stip. "We krijgen van de ambtenaren die wij spreken regelmatig te horen dat ze het liefst voor één van de drie gemeenten zouden willen werken om zo effectiever te kunnen zijn”.