Zwaar transport over de Oude Maas. (foto: Cees van Eck)
Zwaar transport over de Oude Maas. (foto: Cees van Eck) Foto:

Wie heeft de groenste tuin van Heerjansdam?

HEERJANSDAM - Voor het tweede jaar op rij organiseert gemeente Zwijndrecht de 'Groenste Tuin Verkiezing'. Inwoners van Zwijndrecht en Heerjansdam met tuin of balkon worden opgeroepen om mee te doen.
Door het organiseren van deze verkiezing wil de gemeente aandacht vragen voor het belang van bloemen en planten.

"Een groene tuin heeft veel voordelen. Het regenwater kan in de bodem wegzakken, waardoor er bij hoosbuien minder water op straat blijft staan. En een groene tuin of balkon wordt op hete zomerse dagen minder warm en het biedt leefruimte aan vogels, bijen en vlinders", leggen de organisatoren van de verkiezing uit.

Jury

De jury bestaat onder meer uit wethouder Jacqueline van Dongen en Nellie Slobbe, winnares van de Groenste Tuin 2020. Naast de titel ‘Groenste Tuin’ of 'Groenste Balkon' zijn er ook andere mooie prijzen te winnen.

De eerste prijs voor de groenste tuin is een wormenhotel. De tweede prijs is een vogelkastje mét webcam en de derde prijs een egelhuisje. Voor het groenste balkon is de hoofdprijs een bon van een tuincentrum.

Aanmelden

Op www.zwijndrechtgaatduurzaam.nl/groenstetuin kunnen inwoners laten weten waarom zij de groenste tuin hebben. De grootte van de tuin is niet belangrijk bij deze verkiezing. Het gaat om de hoeveelheid groen, hoe men omgaat met regenwater, of insecten en vogels de tuin graag bezoeken en wat er verder nog gedaan wordt om bij te dragen aan een goed klimaat en meer biodiversiteit. Aanmelden kan tot 1 september.

www.
zwijndrechtgaatduurzaam.nl/
groenstetuin


Op weg naar de zeebodem

(naar aanleiding van de foto van Cees van Eck ‘Zwaar transport op de Oude Maas, in de krant van 24 juni)

“De gele torens op de ponton zijn TP's (transito pieces) die door Smulders in Hoboken aan de Schelde gebouwd worden en door ons naar de Sif op de 2e Maasvlakte gebracht worden. Ze zijn 31 meter hoog en wegen 450 ton per stuk. Achter het ponton is de sleep/duwboot Multratug 22 gekoppeld en aan de voorkant is de sleepboot Bobo die het transport door de sluizen en bruggen assisteert en tevens het beperkte zicht van de achterboot moet compenseren.
De combinatie brengt de TP's via de Westerschelde, kanaal door Zuid-Beveland, Oosterschelde en uiteindelijk via de Nieuwe Waterweg naar de 2e Maasvlakte waar de torens gelost worden in het zware lading schip Svenja. Deze laadt ook nog 4 monopolies. Deze worden in de zeebodem geplaatst waarna de TP's er bovenop gezet worden. Daarna worden de palen met de windmolens er op geplaatst.

De Svenja vaart naar St Nazaire aan de monding van de Loire waar ze gelost worden en later door een speciaal ervoor gebouwd schip op de zeebodem geplaatst worden. In totaal gaat het om 80 van die torens.”

Bas van Nes,
Barendrecht