Oorlogsmonument terug naar de Hoeksche Waard

BARENDRECHT – De gemeenteraad van Barendrecht vraagt burgemeester Jan van Belzen om mee te werken aan de terugkeer van het oorlogsmonument bij de Barendrechtse Brug naar de Hoeksche Waard.
Namens vrijwel alle fracties in de gemeenteraad diende Lennart van der Linden (EVB) dinsdag een motie in met dit verzoek. Het monument stond oorspronkelijk aan de Heinenoordse kant van de brug, op de plek waar de Nederlandse soldaten in 1940 hebben gevochten. Van der Linden herinnerde eraan dat het monument aan het eind van de jaren zestig ‘door een bizar gebrek aan historisch besef’ verloren dreigde te gaan. De toenmalige burgemeester van Barendrecht heeft het toen aan de Barendrechtse kant laten plaatsen. Er is nu ‘inzicht, schaamte en wat ongemak ontstaan bij veteranen in de Hoeksche Waard’, constateerde Van der Linden. Zij willen dat het monument terug gaat naar de Hoeksche waard. In de motie wordt de burgemeester gevraagd om hieraan mee te werken. En dit ‘op een zodanig waardige en eervolle wijze te organiseren, dat recht wordt gedaan aan hen die voor het vaderland streden bij de Barendrechtse brug, hen die daarvoor de hoogste prijs betaalden en hun nabestaanden, opdat wij nooit vergeten.’

Marcel Eichhorn (PvdA) had els enige de motie niet ondertekend en stemde tegen. Hij heeft contact gehad met voorzitter Hoogsteeder van het veteranencomité in de Hoeksche Waard. Volgen Eichhorn is het ‘een motie voor de buhne’.
Burgemeester Jan van Belzen heeft al contact gehad met veteranen in de Hoeksche Waard en in Barendrecht. Ook heeft hij gesproken met zijn collega in de Hoeksche Waard. Ook Van Belzen is tot de conclusie gekomen dat het monument het beste terug kan naar de andere oever. “Er is een breed maatschappelijk draagvlak voor. Daar ben ik blij mee.”

Reactie
Dominic Hoogsteder Jr., voorzitter van het Veteranen Comité Hoeksche Waard, is het niet eens met het verhaal over het monument dat vorige week in De Schakel stond. Volgens Hoogsteder zijn er al veel gesprekken geweest over het monument en was de motie in de gemeenteraad van Barendrecht overbodig. Bovendien is Barendrecht geen eigenaar van het monument.
De volledige reactie van Hoogsteeder staat op
www.deschakelbarendrecht.nl