Ondernemersnetwerk bespreekt thema Energie

BARENDRECHT - Ondernemers en vertegenwoordigers van de gemeente konden op 1 juli weer bijeen komen in de theaterzaal van Het Kruispunt. Het Duurzaamheidsnetwerk Barendrecht – bestaande uit de gemeente, Velo Beheer, Energieke Regio en woonstichting Patrimonium - organiseerde hier een sessie over het thema energie. Over hoe ondernemers energie kunnen besparen en welke ervaringen andere ondernemers hebben met het energie opwekken via zonnepanelen.

Wethouder Tanja de Jonge (duurzaamheid) opende de bijeenkomst door te vertellen over wat de gemeente zelf doet. Afgelopen jaren zijn op sporthallen en de gemeentewerf zonnepanelen geplaatst, en de gemeente helpt OZHW alle daken van hun scholen vol te leggen. Daarnaast wordt onderzocht hoe alle gemeentelijke panden energieneutraal te krijgen. Onder het mom Geef zelf het goede voorbeeld.
Milieudienst DCMR lichtte ondernemers in over de Energiebesparingsplicht. Grote energieverbruikers zijn wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit geldt voor maatregelen die overigens wel binnen een afzienbare tijd van 5 jaar terugverdiend zijn. Het gebruik van LED verlichting is er een voorbeeld van. Daarnaast moeten kantoorpanden voor het jaar 2023 minimaal het energielabel C hebben.

Verschillende ondernemers vertelden hoe zij met het thema energie bezig zijn.
Anode Energie onderscheidt zich door slim energie in te kopen. Dit betekent dat er geen standaard halfjaarlijkse energieprijs meer wordt afgesproken, waardoor je als afnemer veel goedkoper uit bent.
Zonland is een lokale energie-coöperatie voor ondernemers en inwoners. Deelnemers maken aanspraak op de landelijke ‘postcoderoos' subsidie, die 15 jaar inkomsten uit collectieve zonnepanelen (op daken) garandeert. Het pand of de woning dient dan wel in Barendrecht te staan.
ZetDuurzaamStappen ontwikkelt een concept waarbij een woning in één keer wordt verduurzaamd. Met de besparing op de energierekening kunnen de energiebesparende maatregelen en duurzame verwarming (zoals een warmtepomp) worden betaald.
Hart4Solar biedt lichtgewicht zonnepanelen aan die maar vier kilo wegen per vierkante meter dak wegen, in plaats van de standaard 18 kilo.