Onjuist geadresseerd

(n.a.v. de brief van lokale partijen, De Schakel van 12 augustus.)

Dat ik geen fan ben van het fenomeen metropoolregio, is geen geheim. Met Parijs als schrijnend voorbeeld, schetste ik bij de start van de MRDH al een weinig hoopvol perspectief voor de omliggende gemeenten. Een metropool heeft namelijk de nare eigenschap om onaangename elementen naar de buitenranden te verdrijven. Ik had graag ongelijk gekregen, maar de bittere realiteit dringt zich langzaam maar zeker aan ons op. Want waar Rotterdam onlangs bekend maakte dat tegen de landelijke trend in, het aantal geweldsincidenten in de stad niet was toegenomen, is dat in de randgemeenten explosief gestegen.
De grote hoeveelheid steek- en schietincidenten met vaak jonge dodelijke slachtoffers, doen de rillingen over je lijf lopen. Nogmaals, niet bínnen de metropool, maar aan de buitenrand ervan. Ook Barendrecht heeft er mee te maken.
Het wrange is dat de lokale politiek zélf heeft meegewerkt aan deze ontwikkeling. Zij heeft even enthousiast als onnadenkend ingestemd met zowel de metropoolregio MRDH als de Regionale Woningbouwafspraken. En zoals gezegd, wat niet in het glamour plaatje van de metropool past, wordt naar de randgemeenten gedirigeerd. Zo worden voor oude woonblokken van bijv. honderd flats, zo’n zestig grotere en vooral duurdere woningen teruggebouwd om plaats te bieden aan bewoners met een hogere sociaal economische status. Die passen immers beter bij het metropool imago. De rest krijgt een urgentieverklaring, geldig in alle randgemeenten. Die moeten, met dank aan die Regionale Woningmarktafspraken, verplicht driekwart van haar huurwoningen aan niet-ingezetenen toewijzen. Ofwel, het ongewenste overschot van Rotterdam cq. de metropool.
Dit is al jaren aan de gang. In die zin is de brandbrief aan justitie onjuist geadresseerd. Die brief had naar het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten gaan. Met de dringende oproep ‘kordate actie’ te ondernemen tegen de ongebreidelde metropoolambities en het verval in de randgemeenten als gevolg van de Regionale Woningbouwafspraken.

Peter van Veelen,
Ridderkerk


Ingezonden brieven

Ingezonden brieven van maximaal 200 woorden kunnen per email gestuurd worden naar
redactiebarendrecht@
barlokalemedia.nl
De brieven moeten betrekking hebben op Barendrecht en Heerjansdam.
Bij de brief altijd naam, adres en telefoonnummer vermelden.


Ochtend over babbeltrucs, cybercrime en
internetcriminaliteit

BARENDRECHT - Op maandag 13 september van 9.15 tot 10.25 uur houdt KijkopWelzijn in samenwerking met de Gemeente en de Politie een themabijeenkomst over cybercrime, internetcriminaliteit en babbeltrucs. De bijeenkomst vindt plaats in ’t Plein (Bibliotheek AanZet, Middeldijkerplein).

Er gaan veel verhalen de ronde over de zogenaamde babbeltrucs: op straat of aan uw voordeur weet iemand u (bijna) over te halen tot iets wat na afloop toch niet goed of handig bleek. Ook is oplichting via internet een steeds vaker voorkomend fenomeen: een gek mailtje, een internetpagina met een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn. Dit kan iedereen overkomen.

In deze themabijeenkomst gaan we in op de verschillende praktijken en wat u zélf kunt doen. Aanmelden is verplicht via ouderenwerk@kijkopwelzijn.nl of 0180 691 803. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.