Babs Mouton: 'Buiten zijn werkt rustgevend'.
Babs Mouton: 'Buiten zijn werkt rustgevend'. Foto:

Rouw en verlies gespreksgroep

BAREBDRECHT- In een groep samen in gesprek over rouw en verlies. Dat kan in een gespreksgroep.
KijkopWelzijn start per oktober met een groep waarin de deelnemers onder begeleiding met elkaar in gesprek gaan over bijvoorbeeld het omgaan met verlies maar ook het opnieuw vormen van hun toekomst.
“Aan de hand van verschillende werkvormen gaat u met elkaar in gesprek. U deelt ervaringen met en er is ruimte voor ieders verhaal”, vertelt een medewerkster van KijkopWelzijn.
Aan de orde komen bijvoorbeeld: het verlies onder ogen zien, omgaan met de pijn van het verlies en opnieuw een toekomst vorm (durven) geven.
De groep komt maandelijks samen. In totaal zijn er 6 bijeenkomsten op dinsdag van 13.30 tot 15 uur in Waterpoort aan het Middeldijkerplein. De eerste bijeenkomst is op 5 oktober. De groep wordt begeleidt door maatschappelijk werker Caroline Witt en ouderenadviseur Lenny Janssen. Deelname kost 30 euro voor 6 bijeenkomsten. Tijdens een intakegesprek wordt vooraf besproken of de deelname passend is.
Meer informatie en inschrijving: ouderenwerk@kijkopwelzijn.nl of via 0180 691 803.


Wandelcoaching: op weg in en met de natuur

BARENDRECHT - Wandelcoaching wordt steeds populairder. Maar wat is het nu precies, en voor welke vragen kun je een wandelcoach inzetten? Aan het woord Babs Mouton, Verhalenvinder en wandelcoach in Barendrecht.

Wat is wandelcoaching?
“Wandelcoaching is een vorm van coaching, die plaatsvindt in de natuur. Daarbij zet ik de natuur ook actief in als instrument, bijvoorbeeld om te omschrijven hoe iemand zich voelt. Buiten zijn werkt rustgevend, hier worden je zintuigen letterlijk geprikkeld en komen je gevoelens en gedachten letterlijk in beweging. Het is laagdrempeliger. Fijn is ook dat je, doordat je naast elkaar loopt, elkaar niet steeds aan hoeft te kijken. Het is dus in en met de natuur.”

Voor welke vraagstukken kun je het inzetten?
“Voor letterlijk alle coachvragen is wandelcoaching geschikt. Met mijn cliënten gebruik ik het voor loopbaanvragen. Soms combineer ik dat met een online leeromgeving. Ik help mensen met vragen als wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, zodat ze concreter weten wat ze zoeken in een baan en hoe ze werkgelukkiger worden. Vaak komen mensen dan hun eigen belemmeringen tegen om hun huidige werk leuker te maken of op zoek te gaan naar werk dat beter bij hen past. Juist dan helpt buiten zijn goed: de natuur oordeelt niet en geeft altijd inspiratie.”

Waar wandel je?
“Dat hangt af van de coachvraag en de duur van de afspraak. Ik coach in de Zuidpolder, het Waalbos en de Rhoonse grienden, maar ook in het Mastbos of het Zeister bos. Die laatste twee zet ik in voor coachafspraken van een halve of hele dag.”

Kun je altijd naar buiten?
"Alleen als er afgeraden wordt om naar buiten te gaan gaat de coaching niet door. Sneeuw, regen, warmte, in alle weersomstandigheden ga ik naar buiten. Sterker nog: hoe de coachee omgaat met het weer kan een link leggen met het coachvraagstuk”, zo besluit Babs Mouton.
www.verhalenvinder.com