Eén van de overvallen vond plaats bij de Van Ravesteijndreef.
Eén van de overvallen vond plaats bij de Van Ravesteijndreef. Foto:

Jongeren overvallen

BARENDRECHT – Op twee plaatsen zijn donderdag 19 augustus jongeren overvallen. Vermoedelijk door de zelfde daders. De ouders van jongeren maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen.

Overval 1
Rond 22.30 uur zijn drie 16-jarige jongens overvallen. Eerst bij de appartementen aan de Van Ravesteijdreef, later nog een keer op de Voordijk.
Het eerste slachtoffer werd bij de Van Revesteijndreef onder bedreiging met een mes beroofd van zijn mobiel en een bankpas. Toen hij door twee vrienden naar huis werd gebracht, werden ze op de Voordijk opnieuw overvallen. De andere jongens werden daarbij beroofd van hun mobiel. Eén van de jongens moest ook zijn helm, jas en horloge afgeven. Voor zijn scooter hadden de overvallers geen belangstelling, omdat ze zelf op de scooter waren. De politie is langs geweest, maar toen waren de daders al verdwenen.
Er is door de jongens vrijdag en zaterdag aangifte gedaan bij de politie in Ridderkerk.

Overval 2
Later die zelfde avond vond aan de Breslau, bij de vestiging van de ambulancepost, nog een overval plaats. Volgens de website BarendrechtNu was dat om 23.30 uur. De slachtoffers zijn daar lange tijd midden op de weg klemgezet, terwijl er een groot aantal getuigen is langsreden. Maar niemand ondernam actie.
Een ambulance leek de situatie verdacht te vinden en heeft even stil gestaan in de buurt van de situatie. maar is uiteindelijk weer weggereden.

Daders
De daders van de overvallen zijn vier jongens met een donkere huidskleur, gezeten op drie snelle scooters die erom bekend staan dat ze vaker gebruikt worden voor dit soort overvallen. De jongens droegen donkere trainingspakken en hadden de mond bedekt waardoor je alleen de ogen kon zien.
De overvallers moeten op verschillende plekken in Barendrecht op beelden staan van bewakingscamera’s. Ook is het zeker dat ze een aantal uur rond hebben gereden in Barendrecht op zoek naar slachtoffers.

Ouders
“Jongeren met scooters voelen zich over het algemeen onveilig in Barendrecht en dat is nu ook weer bewezen”, vertelt de moeder van één van de slachtoffers. “Vaak krijgen ze berichten van vrienden of vriendinnen die zijn klemgezet in tunnels en beroofd. Ze hebben het idee dat er weinig toezicht is en voelen en zien de aanwezigheid van politie nauwelijks. Dat leek eerder anders.”

De moeder wil alleen anoniem reageren. Ze weet dan ook andere ouders zich zorgen maken over de veiligheid in Barendrecht. “Het veilige dorp verandert en lijkt een getto te worden waar jongeren zich niet veilig en onbezorgd kunnen bewegen, zelfs niet in hun eigen wijken.” De ouders doen een dringende oproep aan de gemeente en de politie om gerichter en meer actie te ondernemen en in te spelen op de manier van overvallen. Ook is het plaatsen van meer camera’s is volgens de ouders noodzaak.

(De naam van de moeder is bekend bij de redactie.)


Avond over veiligheid

BARENDRECHT - EVB houdt op dinsdag 14 september een discussieavond over een veiliger Barendrecht. Aanvang 20 uur in het gemeentehuis. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor inwoners. Op de avond wordt met elkaar gesproken over actuele problemen en hoe die op te lossen.
"Diverse veiligheidsincidenten de laatste tijd houden de gemoederen flink bezig. Voor EVB is de maat vol", stelt de partij. Raadslid Jonathan Vrijman (EVB): "Recente incidenten maken veel los in ons dorp. Een veilig Barendrecht is voor ons topprioriteit. Het is tijd voor actie!”. De partij heeft zelf een aantal concrete plannen.
In verband met de COVID-maatregelen dienen geïnteresseerden zich vooraf aan te melden via secretaris@
echtvoorbarendrecht.nl of 0180-20 10 20.