Amanda van Kuijk.
Amanda van Kuijk. Foto:

Amanda van Kuijk wordt wijkbrandweervrouw in Barendrecht

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Amanda van Kuijk is vanaf 1 oktober wijkbrandweervrouw in Barendrecht. Het is voor het eerst dat er in Barendrecht een wijkbrandweerman of - vrouw aan de slag gaat.

Amanda van Kuijk werkte 19 jaar bij de Rotterdamse brandweer. Daar is ze ook wel bekend als ‘Fire rescue chick’, die op Twitter verslag doet van haar werk. Ze heeft op Twitter bijna vierduizend volgers.

''Het is niet zo dat ik altijd bij de brandweer wilde werken. Toen ik hier kwam wist ik alleen dat een brandweerauto rood was. Ik heb alles moet leren. Ik ben ooit bejaardenverzorgster geweest, dat ben ik nog steeds met al die gasten hier haha. Ik heb in het leger gewerkt en ik ben ook nog eens dertien jaar trambestuurder geweest in Rotterdam”, vertelde ze twee jaar geleden in een interview met de Rotterdamse krant De Havenloods.
In 2018 hield Amanda van Kuijk een actie voor de voedselbank. Daarbij kreeg ze hulp van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De functie van wijkbrandweerman (of vrouw) bestaat in deze regio al onder meer in IJsselmonde en Capelle aan den IJssel. Ze zetten zich in om de brandveiligheid in hun gebied te vergrote. Dat doen ze onder meer door contact met scholen en woningbouwverenigingen en door het geven van presentaties.