Bonje in de buurttuin

(Vervolg van voorpagina.)
"In het begin liepen de kippen los en daar was een direct omwonende niet blij mee. De kippen aten haar plantjes op. Zulke klachten nemen we serieus en lossen we op: de kippen lopen niet meer los en sindsdien is het weer helemaal goed. We hebben zelfs een parasol van haar gekregen. Het laat ook zien dat het bij ons niet allemaal goed gaat, maar we streven er wel naar om passende oplossingen te vinden", aldus de initiatiefnemers van de tuin.
Wethouder Cees Schaap heeft maandag bemiddeld. Hij stelde als compromis dat de kippen weg zouden moeten, maar dat de tuin dan mag blijven. Ook zal er door de gemeente een pad worden aangelegd tussen de achtertuinen van de aangrenzende bewoners en de buurttuin. “Zo hoopt de gemeente met begrip voor de betrokkenen in goede harmonie tot een oplossing te komen”, stellen Patrimonium en de gemeente.
Volgens de initiatiefnemers van de tuin gaat het om een pad – ‘dat daar in de afgelopen 40 jaar nooit geweest is’ - dat dwars door een vijver wordt aangelegd. Een initiatiefnemer: "Ik hoop dat de wethouder nog eens nadenkt of hij wel moet meegaan met zulke eisen, want juist de dieren zijn de trekpleister."

Vragen
De gemeenteraadsleden Els Schaap en Nicoline Blankenstein van EVB hebben vragen aan het college gesteld over de tuin. "Onze partij was verbaasd om te lezen dat dit initiatief nu dreigt te stoppen omdat er volgens Patrimonium een aantal klagers zou zijn. Bij navraag bij direct omwonenden heeft EVB deze klagers niet gevonden. Volgens EVB kan er met burgerinitiatieven niet op deze manier omgegaan worden, dat is mens- en dieronvriendelijk”, stellen de raadsleden.
EVB stuurt ook foto's mee van de situatie voor de aanleg van de tuin. Daarop is geen pad te zien.
"Het pad is bedoeld als nooduitgang in geval van calamiteiten. Op dit moment hebben de benedenwoningen geen nooduitgang. Voor de komst van de kippentuin konden deze bewoners vluchten via het openbaar groen", reageert een medewerker van Patrimonium.