Afbeelding
Foto:

Evacueren

Vorige week kwam er voorbarig een einde aan de evacuatie van mensen uit Afghanistan door Westerse landen. De Amerikanen trokken zich terug, waardoor het vliegveld van Kaboel niet langer in Westerse handen kon blijven. Veel Nederlanders en Afghanen die voor ons land gewerkt hebben zijn nu achtergebleven en overgeleverd aan de terreur van de Taliban. 

Hoewel de evacuaties nu onverhoopt ten einde zijn gekomen, is het natuurlijk schandalig dat we niet meer hebben kunnen doen. Nederlandse staatsburger zijn achtergelaten omdat we te afhankelijk zijn van het Amerikaanse leger. Andere Europese landen ondervonden dezelfde problemen. Het zou daarom niet zo’n gek idee zijn om in de toekomst te gaan kijken naar een Europese krijgsmacht, waarmee we niet langer afhankelijk hoeven te zijn van de macht van Amerika. 

Duizenden mensen die nu nog vastzitten in Afghanistan vrezen namelijk voor hun leven. De vorige keer dat de Taliban aan de macht waren werden er regelmatig executies uitgevoerd. Velen vrezen dat zij ook dit lot zullen ondervinden. De vervolging, marteling, opsluiting en misschien zelfs ergere zaken die ze zullen ondergaan is voor een groot deel te wijten aan Westerse landen. Wij hadden tolken, bewakers en andere medewerkers nodig om onze eigen mensen in Afghanistan veilig te houden. De hulp die zij ons hebben gegeven brengt hun leven nu in gevaar. Het is niet meer dan menselijk om deze personen, die zich ingezet hebben voor ons land, daar nu weg te halen. 

Naast de Afghanen die achter zijn gebleven, zijn er ook een hoop Nederlandse burgers die nog steeds in het land zijn. Dat waren er volgens het ministerie van buitenlandse zaken meer dan gedacht. Je vraagt je dan toch wel een beetje af hoe het komt dat die mensen daar waren. Er is een heel duidelijk negatief reisadvies en er heerst al 20 jaar oorlog. De Taliban waren al weken met een opmars bezig. Waarom zijn zij niet eerder teruggekomen? Of waarom zijn ze daar überhaupt heengegaan? Het is de vraag of ze daar nu ooit nog wegkomen. 

Gelukkig wordt er in Europees verband en op VN-niveau wel gekeken naar een mogelijke voortzetting van de evacuaties. Zo kunnen hopelijk veel onschuldige levens gespaard blijven. 


Harmonievereniging start nieuw seizoen

BARENDRECHT - Deze week starten vrijwel alle groepen en orkesten van Harmonievereniging Barendrecht met de repetities. De kleutergroepen beginnen weer op dinsdag 31 augustus en donderdag 2 september. Kijk voor de tijden van alle groepen op www.harmoniebarendrecht.nl. De repetities zijn in gebouw het Trefpunt, Dr. Kuyperstraat 4, van maandag tot en met vrijdag.
Er zijn bij Harmonievereniging Barendrecht volop mogelijkheden voor beginners en gevorderden, volwassenen en jeugd. Bij het lidmaatschap hoort een gratis instrument in bruikleen. Lessen zijn op alle instrumenten van de harmoniebezetting mogelijk.
Er zijn groepen met kleuters vanaf 4 jaar, daaropvolgend blokfluitles, AMV en slagwerkles en aansluitend voor elk wat wils op ieder niveau en leeftijd een blaasinstrument, slagwerk of zang. Kijk op de website www.harmoniebarendrecht.nl voor de mogelijkheden en aanmelding, of vraag nadere informatie bij
mprooi@chello.nl